С три срещи на централни банки за паричната политика, данни за пазара на труда, БВП на Нова Зеландия за 2-ро тримесечие, продажбите на дребно и редица доклади за инфлацията, седмицата се очертава като доста натоварена за валутите. Волатилността се увеличава, като USD/JPY прекъсна 8-дневната консолидация, за да закрие деня на най-ниското си ниво от над 2 седмици. Зелените пари се търгуваха по-ниско повсеместно, тъй като инвеститорите се позиционират за миролюбиво изявление от Фед утре. Днес AUD/USD води нагоре другите стокови валути, а доларът се представя най-зле до момента, следван от йената.

Азиатските фондови пазари, с изключение на Япония, се търгуваха като цяло по-високо след възстановяването в САЩ снощи. Допълнителна изненада дойде от позитивните данни от Китай, които засилват оптимизма, че страната отново е на път за по-силен отскок през останалата част от годината.

Оптимизираните данни от август предполагат, че PBOC ще остави лихвите непроменени за по-дълго

Данните за август, публикувани сутринта от Китай, като цяло бяха по-добри от очакваното. Промишленото производство продължи отскока и нарасна с 5.6% на годишна база при очаквания за 5.1%. Това е и най-бързото покачване от осем месеца. Продажбите на дребно се повишиха с 0.5% на годишна база спрямо прогнозите за 0.0%. Така продажбите най-накрая успяха да се увеличат след 7-месечен спад. Инвестициите в дълготрайни активи спаднаха с -0.3% годишно, над очакванията за -0.5% годишно.

А след оптимистичния поток от данни през август очакваме PBOC да остави лихвения процент непроменен на 20 септември, както и през следващите месеци. В резултат, обменният курс на юана поскъпна на фона на оптимизма, че китайската икономика сега е на твърда основа за по-нататъшно възстановяване през останалата част от годината. USD/CNH възобнови спада от 7.1960 и достигна дъно на 6.7823 досега. Изгледите би трябвало да останат мечешки, докато съпротивата 6.8600 издържи.

Протоколът от РБА – Силна подкрепа за щатите

В минутките от септемврийското си заседание РБА заяви, че бордът се е съгласил да „поддържа максимално приспособими настройки, доколкото е необходимо“. Изненадващо допълнение в езика бе, че централната банка ще „продължи да обмисля как допълнителни парични мерки могат да подпомогнат възстановяването“. Въпреки че е още рано, протоколите сочат, че РБА ще бъде готова да облекчи допълнително, ако обстоятелствата го налагат.

В дискусията относно вътрешната икономика беше очертана по-нататъшната подкрепа за каузите на държавното и териториалните правителства: „Членовете отбелязаха, че правителствата на държавата и териториите са изиграли важна роля в допълването на трансферите на доходи… чрез увеличаване на преките разходи за стоки и услуги и създаване на работни места… отчитайки по-голям дял на общественото търсене от австралийското правителство… нивата на дълга спрямо размера на икономиката бяха ниски за австралийското и щатските правителства“.

Настъпи изненадваща промяна и в отношението към AUD – „Въпреки че членовете отбелязаха, че австралийският долар е широко съобразен с основните си детерминанти, по-ниският обменен курс би осигурил повече помощ на австралийската икономика за възстановяването й“.

Икономическите настроения на ZEW от Германия ще бъдат основния акцент през европейската сесия. Швейцария ще публикува PPI. По-късно през деня Канада ще пусне производствените продажби. А от САЩ ще излязат индекса на вносните цени и промишленото производство.

Технически анализ на AUD/USD

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

AUD/USD се възстанови днес, но остава в диапазона под 0.7413. Интрадей сигналите ми остават неутрални за момента. По-нататъшното покачване е за предпочитане, докато подкрепата 0.7135 е непокътната. В посока нагоре ясен пробив над 0.7413 ще възобнови ралито от 0.5508 и ще насочи биковете към дългосрочното ниво на Фибоначи при 0.7638. Независимо от това, убедително движение под 0.7135 ще потвърди краткосрочния връх и ще обърне изгледите в низходящи за по-дълбока корекция.

В по-голямата картина отскокът от средносрочното дъно 0.5508 се разглежда като коригиране на цялостния дългосрочен мечешки тренд от 1.1079 (върха за 2011 г.). По-нататъшно покачване на AUD/USD би трябвало да се види до 38.2% корекция на спада от 1.1079 до 0.5508 (дъното за 2020 г.) при 0.7638. В посока надолу е необходим пробив под подкрепата 0.6776, за да бъде първият сигнал за завършването на отскока. В противен случай перспективите ще останат възходящи в случай на отдръпване.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.