Както се очакваше, Фед реши да запази основния си лихвен процент непроменен при 0.00% -0.25%. В резултат EUR/USD спадна до 1.1737. USD/JPY тества в момента важната подкрепа при 105. GBP/USD тази сутрин стопира тридневния отскок и леко отстъпва надолу преди срещата на BoE по-късно днес, на която се очаква да запази паричната си политика непроменена.

Снощи американските акции изтриха предишните си печалби, за да затворят смесено. Dow Jones закри с 36 пункта нагоре (+0.13%) до 28 032, докато S&P 500 спадна с 15 пункта (-0.46%) до 3 385, а Nasdaq 100 потъна с 191 пункта (-1.67%) до 11 247.

Американските фючърси на суровия WTI петрол (октомври) скочиха с 4.9% до 40.16 долара за барел. Цените на петрола се повишиха, след като Американската администрация за енергийна информация съобщи за неочаквано намаляване на петролните запаси с 4.4 млн. барела (прогноза +1.3 млн.). Спот златото се повиши до $ 1 959 за унция, но тази сутрин се върна назад и сега се търгува при $ 1 940.

На форекс пазара доларовият индекс беше като цяло стабилен при 93.61.

Изявлението на Фед и коментарите на Пауъл предизвикаха смесени реакции от страна на търговците

Фед остави програмата си за закупуване на активи също непроменена през септември. В изявлението има съществени промени, отразяващи официалното приемане на средното насочване на инфлацията. Актуализираните икономически прогнози разкриха по-оптимистична перспектива за тази година до 2022 г. Фед също така представи икономическата прогноза за 2023 г. на срещата. Що се отнася до перспективите на паричната политика, средната дот плот диаграма предполага, че лихвеният процент на Фед ще остане непроменен между 0 – 0.25% поне до 2023 г.

Какво означава цялата тази „мъмбо-джъмбо“ парична политика за щатския долар?

Класическата интерпретация е, че дългият период на ниски лихви (да не говорим за текущите покупки на активи) е отрицателен фактор за валутата и това със сигурност е релевантно съображение в този случай. Въпреки това, никаква политика или търговско решение не се взимат във вакуум и ангажиментът на Фед за „ранно“ (в сравнение с големите конкуренти от развитите страни) повишение на инфлационната цел може да постави САЩ на пътя към по-бързо икономическо възстановяване от COVID-19. Подобно е и ранното решение на централната банка на САЩ да започне множество програми за QE, което да позволи на американската икономика да се възстанови по-бързо от Голямата финансова криза.

Докато инфлацията в САЩ вече почти се е възстановила до нивата преди пандемията, през последните 5 месеца инфлационните данни от еврозоната се движат около нулата. Така че не би било изненадващо да видим подобна агресивна монетарна реакция от Европа през следващите месеци.

Дори вчерашните привидно мечи за долара новини от Фед не успяха да съживят EUR/USD. Това създава потенциална възможност за продажби по двойката, ако подкрепата 1.1700 бъде пробита надолу. И то особено ако започнем да чуваме за разширяване на стимулите от ЕЦБ през следващите дни и седмици. Макар че това би представлявало търговия срещу текущия тренд, понижаващият се RSI и неясната реакция от вчерашната среща на Фед предполагат, че EUR/USD може да е уязвима за отдръпване оттук. Само дневно затваряне над 1.1950 би сигнализирало, че възходящия тренд е възобновен за потенциален ход към 1.21 или 1.22 впоследствие.

BoJ също приключи заседанието си тази сутрин, на ред е BoE

BoJ също остави паричната политика непроменена, както се очакваше. Съгласно рамката за контрол на кривата на доходност, краткосрочният лихвен процент се запазва на -0.1%. BoJ също ще продължи да купува JGB, без горна граница, за да поддържа 10-годишната доходност около 0%.

Централната банка заяви, че икономическите перспективи „вероятно ще следват подобряващ се тренд чрез материализиране на задържаното търсене, подкрепено от приспособимите финансови условия и икономическите мерки на правителството“. Но темпото ще бъде „само умерено, докато въздействието на COVID-19 остава в световен мащаб“.

Сега очакваме срещата на Банката на Англия малко по-късно днес. Въпреки че BoE, подобно на много други основни централни банки, завиши стимулиращата си сила по време на пандемията, нищо не е сигурно за това как вирусът ще се развива през зимата и дали ваксината ще бъде одобрена и пусната на пазара тази година. Имайте предвид, че схемата за освобождаване, която субсидира заплатите на работниците в отпуск поради пандемията, изтича на 31 октомври и има опасения, че равнището на безработица може да се обърне в двуцифрено число през следващите месеци, въпреки скорошното леко подобрение в цифрите за заетостта.

Друг кръг от QE може да бъде възможен през ноември

Предвид начина, по който се очаква ситуацията да се влоши през следващите месеци, BoE може да признае, че нарастващите рискове се увеличават. Това изглежда вероятно, като се има предвид предпазливият тон, възприет от политиците на BoE напоследък, и може да натежи върху търсенето на паунда.

Освен това стимулите през ноември изглеждат все по-сигурни, но въпросът е кои инструменти ще извади BoE от кутията с инструменти? Знаем вече, че управителят на BoE Андрю Бейли смята, че QE е по-полезно.

И накрая, дискусията около отрицателните лихви ще продължи. BoE оценява плюсовете и минусите на негативните проценти от известно време и все още изглежда, че това е на дневен ред. Пазарите ще наблюдават дали отрицателните лихви се приближават към реалността предвид нарастващите насрещни ветрове, пред които е изправена британската икономика. Всякакви намеци, че негативни лихви идват, могат да натежат върху паунда и финансовия сектор.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Интрадей сигналите по GBP/USD остават неутрални за момента и по-нататъшният спад все още е в полза, докато незначителната съпротива 1.3035 е непокътната. В посока надолу, ясен пробив под 1.2762 ще насочи мечките към 38.2% корекция на ръста от 1.1409 до 1.3482 при 1.2690. Убедителен пробив там ще потвърди, че покачването от 1.1409 може би е завършено и ще доведе до по-дълбок спад към 61.8% корекция при 1.2200.

Въпреки това, убедително движение над 1.3035 ще предположи, че спадът от 1.3482 е просто коригиращ ход и ще обърне сигналите обратно нагоре за повторно тестване на 1.3482.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.