Продължавайте да продавате долара и не спирайте – това беше начинът на действие на пазарите през август, но първият ден на септември бе леко по-различен. Заради прибирането на печалбите и по-добрият от очакваното производствен PMI на ISM от САЩ, доларът успя да се стабилизира. И все пак стерлингът успя да направи нов годишен връх. GBP/USD продължава да отхвърля загрижеността на Обединеното кралство и се възползва в пълна степен от оптимистичните пазарни настроения през последните 2 месеца и разпродажбата на зелените пари като сигурно убежище.

От друга страна, EUR/USD се вдигна над 1.20, но това психологически значимо ниво беше отхвърлено бързо и агресивно. Днес австралийският долар се срина и се търгува като най-слабата валута засега. Спадът отчасти следва по-лошите от очакваните данни за БВП за 2-рото тримесечие и отчасти като прибиране на печалбите от скорошното силно рали. Търговците също така внимават преди важните данни от САЩ, като частната заетост ADP днес, PMI в услугите от ISM утре и Non-Farm Payrolls в петък.

GBP/USD: Време ли е за прибиране на печалбите преди NFP?

Преговорите за Брекзит остават заседнали, но инвеститорите изглежда вече са го отчели в цената. Необходим е пробив през следващите седмици до срещата на върха на ЕС в средата на октомври, за да се даде на членовете достатъчно време да ратифицират споразумението. Но това продължава да изглежда малко вероятно. Изглежда, че само съобщение за прекъсване на преговорите може да отведе надолу паунда, но и това изглежда малко вероятно.

И все пак най-важното е, че основната причина за настоящия тренд идва от Федералния резерв. Ефектът от миролюбивото изместване на банката – позволявайки на инфлацията да прегрее преди повишаване на лихвите – продължава с пълна сила.

Като се има предвид текущото отстъпление на GBP/USD, търговците ще следят отблизо движението на щатския долар преди речта на губернатора на BoE по-късно днес. Докато ADP вероятно ще благоприятства по-нататъшната сила на зелените пари с прогноза от 950 000 спрямо 167 000 преди това, все пак очакванията са твърде високи. И малко разочарование ще бъде достатъчно, за да изтегли щатската валута обратно към многомесечното дъно.

От друга страна, Бейли от BoE ще свидетелства устно за доказателствата относно „Икономическото въздействие на Коронавируса“. Следователно неговите коментари ще бъдат ключови. По време на речта си от Джаксън Хол миналата седмица, шефът на BoE показа песимистичен тон, защитавайки количественото смекчаване.

Въпреки всичко това, изглежда, че възходящият тренд е тук, за да остане и всеки спад поради британските новини – освен ако не са катастрофални – ще бъде временен и ще ни даде възможност за покупки.

Неудържима ли е GBP/USD?

Ралито на GBP/USD все още е в ход и интрадей сигналите остават възходящи. Ясен пробив над 161.8% проекция на ръста от 1.2074 до 1.2813, приложена от 1.2251, при 1.3470 ще насочи биковете към ключовата съпротива 1.3514. Това е област, която привлича доста от вниманието на пазара и следователно би могла да избута GBP/USD още по-високо, ако успеем да пробием над нея. Ако това стане, ще имаме потвърждение за средносрочно дъно при 1.1409. По-нататъшен ръст може да се наблюдава към съпротивата 1.4376 след това.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Имайки предвид и че NFP доклада излиза в петък, вярвам, че имаме краткосрочно отстъпление, което само чака да се случи. Ако успеем да се отдръпнем, мисля, че нивото 1.33 би било интересен регион, за да започнете да търсите подкрепа, която можете да купите. В допълнение, индексът на относителната сила е близо до нивото 70, показвайки условия на свръх покупка, докато инерцията остава положителна. А 50-, 100- и 200-дневната ЕМАs остават доста под текущата цена, което предполага временна корекция.

В посока надолу, ясен пробив под второстепенната подкрепа 1.3351 ще обърне сигналите първо в неутрални. Но пробив под 1.3053 ще е необходим, за да се индикира формирането на краткосрочен връх. В противен случай перспективите ще останат възходящи в случай на отдръпване.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.