Днес стоковите валути като цяло падаха свободно през азиатската сесия. Новозеландският долар отстъпи назад, след като RBNZ допълнително потвърди, че е готова за повече парични облекчения, включително отрицателни лихви. Озито също се понижи при нарастване на очакванията за предстоящо намаляване на лихвата от RBA през октомври.

От друга страна, докато американските акции затвориха по-високо снощи, възстановяването не беше достатъчно силно, за да оправдае завършването на корекцията. Тоест, рисковете в акциите засега остават в посока надолу. Общите пазарни настроения основно подкрепят долара и йената към момента.

RBNZ остави лихвите и политиката без промяна

Резервната банка на Нова Зеландия остави паричната политика непроменена, както се очакваше. Ограничението на програмата за покупка на активи LSAP остава на NZD 100 млрд., а OCR запазен на 0.25%.

RBNZ обаче силно намекна, че ще разхлаби допълнително паричната политика, като въведе Програма за финансиране за отпускане на заеми (FLP). Основно тя ще представлява нисколихвени заеми за банки и се очаква да бъде въведена до края на годината.

Освен това RBNZ заяви, че може да са необходими допълнителни стимули. И затова са готови да използват допълнителни инструменти като Програма за финансиране на заеми (FLP), отрицателни лихви и покупки на чуждестранни активи.

Банката остава изключително песимистична и по отношение на икономиката. Докато Нова Зеландия е една от най-успешните държави в борбата с COVID-19, икономическите данни се влошиха между август и септември. Продължаващите ограничения за активност заради вируса – най-вече в Оукланд – продължават да потискат икономическата активност и доверието на бизнеса и потребителите. В съответствие със слабите международни и вътрешни икономически условия, Комитетът очаква нарастване на безработицата и увеличаване на затварянето на фирми, тъй като преразпределението на ресурси продължава.

Членовете се съгласиха, че паричната политика ще трябва да предоставя значителна икономическа подкрепа за дълго време, за да отговори на инфлацията и заетостта и да насърчи финансовата стабилност.

Падането на NZD/USD продължава

Известна волатилност се наблюдаваше в NZD/USD след публикуване на изявлението, но в края на краищата спада от 0.6797 все още удължава. По-нататъшно понижение се очаква за тестване на подкрепата 0.6488. Случаят на временен връх при 0.6797 се утвърждава с условията на меча дивергенция в дневния MACD и повтарящия се неуспех за пробив над съпротивата 0.6755. Убедително движение под 0.6488 ще потвърди, че имаме поне корекция на ръста от 0.5469 и продавачите би трябвало да се насочат към 61.8% Фибо ниво при 0.6290.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

От друга страна, ранното ценово действие предполага, че решението на RBNZ вече е било отчетено в цената на валутата. Така че няма да се изненадам от технически отскок от 78.6% Фибоначи. Но подобен ход вероятно само ще привлече нови продавачи, тъй като политиците на централната банка продължават да подготвят сцената за отрицателни лихви. Активността на фючърсните пазари показва, че търговците очакват преминаване към негативни лихви в началото на следващата година.

Допълнителен натиск за продажби може да дойде от и по-силния щатски долар

Основният акцент днес ще бъде върху предварителните четения на PMIs за еврозоната за септември. Дори леко разочарование може да е достатъчно, за да подкрепи мнението, че картината в Европа се е променила и продължава да оказва натиск върху EUR/USD.

По-късно след обяд, излизането на американските PMIs за производството и услугите, заедно с втория ден на свидетелстване пред Конгреса на председателя Пауъл ще повлияят на динамиката на цените около щатския долар.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.