Австралийският долар стабилен след RBA, доларът отслабва въпреки нарастващата доходност

Форекс пазарът е относително стабилен през азиатската сесия днес, въпреки силните движения в акциите и доходността на облигациите снощи. Австралийският долар първо се вдигна, но после се „нагълта с вода“, след като RBA остави паричната политика непроменена. Ясно е, че централната банка проправя пътя за по-голямо облекчаване в подкрепа пазара на труда. Но изявлението остави търговците да се чудят за времето и степента на следващия ход. Доларът пък остава слаб и ще отнеме още малко време, за да се види дали нарастващата доходност може най-накрая да подаде ръка на зелените пари.

В понеделник американските акции се възстановиха, след като стана ясно, че Тръмп напуска болницата и се завръща в Белия дом под карантина. Индексът Dow Jones скочи с 465 пункта (+1.68%) до 28 148, S&P 500 се повиши с 60 пункта (+1.80%) до 3408, а Nasdaq 100 скочи с 253 пункта (+2.25%) до 11 509.

Политиката на RBA остана непроменена

RBA остави паричната си политика непроменена, както се очакваше. Лихвеният процент и целта за доходността на 3-годишните австралийски държавни облигации се запази на 0.25%. Параметрите за разширения Механизъм за Срочно Финансиране също останаха непроменени.

От моя гледна точка, обаче, имаше значително насърчение, че Бордът планира да действа през следващия месец, като даде на федералното правителство ясен въздух да продаде своя бюджет тази вечер. RBA подчерта „справянето с високия процент на безработица като важен национален приоритет“. Банката повтори обещанието си да „поддържа настройките на политиката с висока степен на приспособяване, стига да е необходимо“. Също така, „няма да увеличат целта на паричния процент, докато не бъде постигнат напредък“ по отношение на заетостта и инфлацията.

Освен това „Бордът продължава да обмисля как допълнителното монетарно облекчаване би могло да подпомогне заетостта, тъй като икономиката се отваря допълнително“.

Що се касае до австралийският долар продължавам да виждам доверието на потребителите и условията на заетост като ключови. Положителният поглед върху условията на заетостта със сигурност даде тласък за австралийския долар тази сутрин.

По-бързо от очакваното възстановяване в условията на пазара на труда би трябвало да се превърне в по-добро от очакваното потребление. А това би следвало да стимулира по-бързото икономическо възстановяване и да осигури ценова стабилност. Следващата седмица данните за заетостта за септември ще бъдат особено важни. Положителният набор от цифри може да подсили допълнително австралийския долар.

RBA и австралийският долар

Австралийският долар се повиши малко по време на търговската сесия в понеделник, пробивайки над 50-дневната EMA. В крайна сметка, обаче, това е пазар, който ще продължи да се бори като цяло, просто защото има много нежелание за риск. Да, австралийският долар има предимството да бъде обвързан с китайската икономика, но в края на деня американският долар все още се счита за валута-убежище.

Сега въпросът, който стои на дневен ред е: докато Доналд Тръмп се чувства по-добре, ще надделее ли „рискът“ на пазарите? Това вероятно ще покаже по-слаб щатски долар (по-силна AUD/USD) и по-силен фондов пазар. Освен това има съобщения, че Нанси Пелоси и министърът на финансите Мнучин са близо до някакъв пакет от фискални стимули. Въпреки че демократите отказваха да сключат сделка преди, очевидно и двете страни се споразумяха за пакет за авиокомпаниите в петък, като поискаха от големите превозвачи да отложат съкращенията. Ако се постигне сделка, това би сигнализирало за възстановяване на риск апетита на пазарите.

Технически анализ на AUD/USD

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

Интрадей сигналите в AUD/USD остават неутрални за момента. В посока нагоре ясен пробив над 0.7208 и убедително движение над 0.7192 би трябвало да потвърдят завършването на изтеглянето от 0.7413. В този случай ще се види отново по-нататъшно покачване за повторно тестване на върха 0.7413.

В посока надолу, ясен пробив под незначителната подкрепа 0.7100 ще обърне изгледите в низходящи за тестване на 0.7005. А пробив под 0.7005 ще възобнови корекцията от 0.7413 до 38.2% Фибо ниво на ръста от 0.5506 до 0.7413, при 0.6685.

Ето и дневните прогнози на Николай Тосков. Ако нямате достъп до тях, просто трябва да се абонирате тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.