Изявлението на Тръмп за стимулите предизвика хаос на пазарите

Вчера имахме обрат в желанието за риск и пазарите изтриха по-ранните си печалби. Спот цената на златото се понижи с $ 35 (-1.84%) до $ 1878 за унция, а спот среброто потъна с 5.36% до $ 23.06 за унция. Доларовият индекс, обаче, отскочи от 93.34 и повлече надолу еврото, EURJPY, озито (AUD), кабела (GBP) и рупията. Може да очакваме спадът в гореспоменатите валути да се задържи още няколко сесии, преди да се види възстановяване.

Във вторник американските акции завършиха на отрицателна територия. Dow Jones се плъзна с 375 пункта (-1.34%) до 27 772, S&P 500 падна с 47 пункта (-1.40%) до 3361. А Nasdaq 100 изтри 217 пункта (-1.89%) до 11 291.

Причината за всичко това бе изявлението на Тръмп относно преговорите за стимули. Президентът на САЩ обяви, че спира преговорите със законодателите по законопроекта за икономически стимули. След това добави: „Веднага след като спечеля, ще приемем основен законопроект за стимулиране, който се фокусира върху трудолюбивите американци и малкия бизнес.“

Това обаче означава, че безработните американци и затрудненият бизнес няма да получат допълнителна помощ най-рано до декември. И в резултат неочакваното съобщение на Тръмп уби ралита в EUR/USD и USD/JPY и може да предизвика началото на по-дълбоко свиване на апетита за риск. Разбира се, винаги е възможно той да промени мнението си след седмица или две, но засега очакваме допълнителни загуби в акциите и валутите.

Вижте чакащите форекс сделки на Николай Тосков сега.

Резултатът от Brexit без сделка сега крие много по-голям риск за GBP

Паундът също беше ударен от забележките на премиера Джонсън вчера. Джонсън каза, че Великобритания е загубила твърде много от пандемията и трябва да поправят счупения пазар на жилища, като намалят размера на депозитите за купувачите на жилища. Също трябва да се повиши производителността, за да се осигури икономическа устойчивост и не само да се върне към предпандемичната ефективност, но и да се повиши тенденцията на растеж. GBP пострада и от нарастващите случаи на COVID-19 във Великобритания, със загрижеността, че Лондон може да претърпи по-строги ограничения и може би дори блокиране.

Но голяма част от това, което наблюдаваме сега, е и заради реакцията на ЕС, който заяви, че ще пренебрегне крайния срок до 15 октомври, за да се постигне сделката. Към този момент явно все още се връщаме към последния тип търговия „той каза/тя каза“. Като се има предвид това, изглежда, че пазарите все още благоприятстват Европейския съюз в тази битка и следователно ако има лоши новини за сделката, почти сигурно ще работят повече срещу паунда, отколкото срещу еврото.

А с липсата на важни данни днес, търговците по GBP/USD ще следят за рискови катализатори преди публикуването на FOMC минутите.

Биковете по GBP/USD се сблъскват със силен насрещен вятър при 1.30

Технически, нивото 1.30 се оказва доста трудно за пробиване. GBP/USD не успя да премине съпротивата и вчера и отстъпи значително. Това е най-малко шестият път през последните няколко месеца, когато тествахме тази област. Също така трябва да се отбележи, че пазарът падна силно от там, само за да отскочи от 50-дневната EMA. Така че двойката остава в рейнджа от 1.2675/3007 и интрадей сигналите остават неутрални.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

В посока нагоре, ясен пробив над съпротивата от 1.3007 ще подскаже, че спадът от 1.3482 е просто коригиращ ход и вече е завършил. Изгледите ще се обърнат нагоре за повторно тестване на 1.3482. В посока надолу, убедително движение под 38.2% корекция на ръста от 1.1409 до 1.3482 при 1.2690 ще докаже, че възхода от 1.1409 може би е завършен и ще доведе до по-дълбок спад към 61.8% Фибо при 1.2201.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.