Нежеланието за риск постепенно се завръща на пазарите

Днес европейските валути се търгуват значително по-ниско поради влошаващото се разпространение на коронавирус и връщането към блокиране. Лекото отдръпване от риска подкрепя йената, но озито леко я задминава след по-силния от очакваното австралийски CPI. Доларът е смесен за момента, като се възползва малко от нежеланието за риск. Междувременно канадският долар също проявява известна слабост, тъй като очаква срещата на BoC по-късно. Спадът на CAD/JPY под 80.60 днес се ускорява, отчасти поради общата неприязън към риска.

В допълнение, търговците остават предпазливи преди изборите в САЩ. DOW и S&P 500 затвориха по-ниско снощи, докато NASDAQ завърши с малка печалба. Доходността на облигациите също най-накрая се задвижи в тандем с рисковите настроения тази седмица. Доходността за 10 години спадна под 0.8, след като стана ясно, че преди изборите няма да има споразумение за стимулиране. Президентът Доналд Тръмп посочи, „след изборите ще получим най-добрия пакет стимули, който някога сте виждали.“

Не се очаква екшън от BoC, а само по-предпазлив тон

Канадският долар се търгува смесено в азиатската сесия днес, тъй като пазарите очакват решението за лихвения процент. Не се очаква промяна в паричната политика, като лихвата ще бъде запазена на 0.25%. Възможно е да има някои корекции в програмата за покупки на активи, но фината настройка вече започна по-рано този месец. Очаква се също така BoC да повтори обещанието си да запази настоящата позиция на приспособима парична политика.

На последното си заседание през септември BoC беше като цяло оптимистична. Маклем заяви, че икономиката се възстановява според очакванията. Въпреки това, той смята, че е необходимо постоянно приспособяване на политиките в подкрепа на продължителното и неравномерно възстановяване. Оттогава данните не бяха впечатляващи, тъй като растежът на продажбите на дребно се забави и потребителските цени паднаха още. Ръстът на работните места беше много силен, но индексът IVEY PMI беше много по-слаб. В светлината на нарастващите местни случаи на COVID-19 и бушуващата пандемия в чужбина, BoC вероятно ще звучи по-предпазливо.

Ако BoC постигне предпазлив тон, лунито може да се раздвижи малко, но като цяло най-важната променлива за валутата е това как се представят фондовите пазари.

BoC и реакцията на канадския долар

В случай, че Маклем използва миролюбив тон, USD/CAD може да се вдигне към зоната 1.3260. А ясен пробив нагоре би насочил фокуса към скорошните върхове при 1.3420.

От друга страна, ако спекулациите за „демократичен размах“ в САЩ се засилят през следващите дни например, лунито може да се устреми за друг тест на 1.3100. При мечи пробив там ще се отвори вратата към 10-месечното дъно в района на 1.2990.

Засега индрадей сигналите в USD/CAD остават неутрални, тъй като консолидацията от временното дъно 1.3081 се разширява. Както казах, пробив под 1.3081 ще насочи мечките за ретест на дъното 1.2994. Убедително движение под това ниво ще възобнови по-големия спад от 1.4667.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

В посока нагоре ясен пробив над съпротивата 1.3259 обаче ще разшири модела на консолидация от 1.2994 с друг възходящ лег. В този случай изгледите ще се обърнат в бичи към 1.3418.

В по-общата картина най-важната променлива за канадската валута може да бъде товя как се представят фондовите пазари. Корелацията между лунито и S&P 500 напоследък се засили значително. От друга страна, корелацията между канадската валута и цените на суровия петрол спадна драстично.

Следователно, как се развиват настроенията към риска, може да бъде най-важният елемент сега. Това предполага, че изборите в САЩ и напредъкът в преговорите за стимули могат да имат много по-голямо въздействие върху лунито, отколкото всичко свързано с Канада, поне през следващите седмици.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.