Слуховете за подновяване преговорите за стимули в САЩ раздвижиха пазарите

Вчера променливите ценови действия продължиха на FX пазара. Доларът набра позиции спрямо кошницата с валути за първи път от последните шест търговски дни. Въпреки че USD/JPY и USD/CHF загубиха стойност, тяхната разпродажба беше смекчена от рисковия обрат. USD/CAD задържа възстановяването си от дъното 1.3062 пред куп силни нива на съпротива, което затруднява биковете да поемат контрола.

В четвъртък американските акции отбелязаха скромни печалби. Индексът Dow Jones се повиши с 44 пункта (+0.15%) до 29 483, S&P 500 добави 14 пункта (+0.39%) до 3 581, а Nasdaq 100 спечели 90 пункта (+0.76%) до 11 985. Акциите отскочиха след като лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер заяви, че Мич Макконъл се е съгласил да съживи преговорите за фискални стимули.

Суровият петрол вероятно ще остане обхванат в диапазона, докато златото може да тества подкрепата 1840, преди да се опита да отскочи от там. Среброто се търгува точно над важната подкрепа $ 24, която би трябва да издържи, за да се запази рейнджа между 24 – 26 непокътнат.

Глобалните пазарни настроения и канадските данни за нов импулс на USD/CAD

Канадските продажби на дребно ще се публикуват днес, а пазарните прогнози сочат спад до 0.2% в продажбите на дребно и до 0% при основните продажби на месечна база. Предвид обаче нарастването на продажбите на едро, подобряването в условията на пазара на труда и повишаването на потребителските цени, очакваме по-силни цифри, които могат да удължат загубите в USD/CAD.

В момента USD/CAD изглежда готова да тества максимума за седмицата близо до 1.3123. Там се намира и 20-дневната ЕМА над която зелената валута не е затваряла от 13 ноември. Аз мисля, че основният риск за тази двойка ще е, ако има рязък спад на петролния пазар, който ще отслаби CAD спрямо щатския долар.

Технически анализ на USD/CAD

Въпреки понижението до 1.3034, USD/CAD бързо се възстанови и интрадей сигналите ми остават неутрални. Още едно покачване може да се наблюдава евентуално до 55-дневната EMA (сега на 1.3183) и по-нагоре.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

И все пак, краткосрочните перспективи остават мечешки, докато съпротива 1.3389 издържа и очаквам възобновяване на низходящия тренд. Ясен пробив под незначителната подкрепа 1.3056 ще обърне изгледите надолу за повторно тестване на дъното 1.2928.

В по-голямата картина спадът от 1.4667 се разглежда като трети лег на коригиращия модел от 1.4689 (върха за 2016 г.). Неуспехът за пробив и отхвърлянето от 55-седмичната EMA от лятото насам запазва изгледите мечи. Убедителен пробив под 61.8% корекция на ръста от 1.2061 до 1.4667, при 1.3056, ще насочи мечките за тест на 1.2061 (дъното от 2017 г.). Но бих очаквала загуба на низходящия импулс с приближаването към тази ключова подкрепа. В посока нагоре е необходим ясен пробив над 1.3389, за да се индикира средносрочно дъно. В противен случай перспективите ще останат за надолу в случай на отскок.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.