Чао чао Синя вълна, доларът отстъпва назад

Движенията на валутните пазари в отговор на изборите в САЩ бяха относително нерешителни в сравнение със силните рискови движения на акциите вчера. Засега няма ясно проследяване на продажбите в долари и йени, докато стоковите валути се борят да увеличат печалбите си. Днес фокусът ще бъде насочен първо към решението по паричната политика на BoE и реакцията на GBP/USD. Фед ще влезе в светлината на прожекторите по-късно през деня, но е по-вероятно да не окаже толкова голям ефект върху долара.

Въпреки изборните резултати в САЩ, Фед и BoE естествено ще бъдат също тясно следени, като се има предвид ролята, която централните банки трябва да играят в последните седмици на годината. Да не говорим за Covid-19, който принуждава Европа да се върне обратно в блокировки и да стигне до ръба на двойна рецесия. Надпреварата за спасяване на Коледа започва… Сега основният въпросът е дали срещите на BoE и Фед днес изобщо ще имат значение за пазарите? Моят отговор е: FOMC – НЕ, BoE – ДА.

Отрицателни проценти или повече QE?

Банката на Англия се очаква да облекчи своята парична политика. PMI бяха ревизирани надолу в сряда, подчертавайки общата слабост на икономиката. Постигнат бе много малък напредък в преговорите за Brexit. А тъй като часовникът тик-така към крайния срок следващата седмица, вероятността за Brexit без сделка е голяма.

Имайте предвид и че централната банка заседава в същия ден, в който страната влиза в четириседмичното си блокиране. Затварянето на кръчми, ресторанти, спортни зали и някои магазини ще окаже сериозно въздействие върху икономика, която вече издиша. А в допълнение ще видим и тримесечния инфлационен доклад на BoE. Банката на Англия не само ще намали икономическите си прогнози, но и ще предприеме стъпки, за да избегне двойна рецесия. Широко се очаква членовете на Комитета по паричната политика да увеличат QE с още 100 млрд. паунда, тъй като краят на пандемията не е близо.

Ако BoE повиши QE със 100 млрд. британски лири, движенията на паунда ще се ръководят изцяло от Brexit заглавията, докато преговорите продължават. След като се отскочи до нивото $ 1.30, кабелът ще се насочи към върха от октомври $ 1.3176. Пробив там ще отведе биковете за тест на съпротивата $ 1.3250, ако има напредък в тези разговори.

Въпреки това, по-малка парична инжекция от страна на BoE, да речем около 75 млрд., също може да осигури краткосрочно рали за паунда. Не забравяйте и че резултатът от изборите в САЩ може да окаже значително влияние върху ходовете на GBP/USD, дори около решението на BoE. По-широкият риск апетит ще бъде също толкова важен, колкото Brexit и развитието на инфекциите, за да зададе тон за стерлинга през следващите седмици.

В случай че членовете на MPC предоставят явни сигнали за отрицателни лихви, на кабелът ще му е трудно ще се задържи над $ 1.30. GBP/USD би могла да тества отново подкрепата $ 1.2850, преди да се оттегли към своята 200-дневна SMA при $ 1.27.

Пазарите е малко вероятно да бъдат раздвижени от предпазливостта на Фед

Фед е малко вероятно да осигури фойерверки довечера. Американската икономика все още се справя сравнително добре. Пазарът на жилища процъфтява, последните PMIs сочат към продължаващо възстановяване, а търсещите обезщетения за безработица намаляват. Въпреки това, Covid инфекциите отново се увеличиха и всеки нов пакет от фискални стимули ще бъде забавен. А тези факти заплашват да стопират възстановяването.

Всичко това предполага, че Фед вероятно ще признае низходящите рискове, но може да си позволи да изчака до декември, преди да вземе реални решения. Тогава банката ще има по-добро усещане за това колко щети нанесе последната вълна от инфекции на икономиката и колко фискални стимули Конгресът може да изпомпа.

Ако Федералният резерв наистина не сигнализира за нищо ново, това би спорило за малък тласък на долара. Това обаче вече е очаквано от всички. Следователно, ако политиците изненадат и сигнализират, че предстои още облекчаване, низходящата реакция на долара може да бъде много по-голяма.

GBP се търгува умерено надолу преди BoE

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Търговията в рейндж продължава в GBP/USD и интрадей сигналите остават неутрални първо. В посока надолу ясен пробив под 1.2854 ще обърне изгледите в низходящи за повторно тестване на подкрепата 1.2675. Впоследствие и на 38.2% корекция от 1.1409 до 1.3482 при 1.2690.

В посока нагоре, обаче, убедително движение над 1.3176 ще възобнови отскока от 1.2675 за ретестване на върха 1.3482.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.