Оптимизмът на инвеститорите не се изпарява лесно

В сряда техническият индекс Nasdaq 100 отскочи с 268 пункта (+2.31%) до 11 892, а S&P 500 спечели 27 пункта (+0.77%) до 3572. Dow Jones Industrial Average пък намаля с 23 пункта (-0.08%) до 29 397. Американските фючърси на суровия петрол WTI (декември) добавиха $ 0.16 (+0.39%) до $ 41.52 за барел. Златото се търгуваше малко по-ниско, както се очакваше и в близко бъдеще може да се насочи към 1860 – 1840.

Американският долар се засили допълнително спрямо другите основни валути. Доларовият индекс успя да се повиши отново над нивото 93.00. GBP/USD спадна с 0.37% до 1.3222, като стопира четиридневното рали. Инвеститорите все още очакват текущите търговски преговори между Обединеното кралство и ЕС да не постигнат нищо до неофициалния срок този уикенд.

Вижте чакащите и активни сделки на Николай Тосков ето тук.

Надеждите за ваксината и намаляването на запасите от суровия петрол вдигат цената на WTI

Цената на суровината се вдигна, тъй като Американският петролен институт (API) отчете голям спад в запасите на суровия петрол от 5.147 млн. барела за седмицата, приключила на 6 ноември. Очакванията на анализаторите бяха за спад от едва 913 000 барела. Потвърждаването на тези цифри от EIA по-късно днес би трябвало да продължи да поддържа цените на черното злато нагоре.

Ралито на суровия петрол обаче прекъсна, след като ОПЕК заяви, че глобалното търсене на петрол ще се възстанови по-бавно през 2021 г., отколкото се смяташе досега поради нарастващите случаи на коронавирус.

Основният тренд е променен нагоре, но търговците не го гонят

В края на миналия месец имаше рязък спад в цената на суровия петрол под подкрепата 38.50 срещу щатския долар. Цената успя да намери подкрепа на $ 33.80 (близо до 38.2 Фибо корекция на спада от 76.78 до $ 8.42) и започна силно движение нагоре.

С промяната на тренда към възходящ в сряда пазарът увеличил инерционния импулс. Ясен пробив над $ 43.26 ще означава, че купувачите стават все по-силни и $ 44.33 ще е следващата вероятна цел. Вчера всъщност суровия WTI петрол достигна до върха на основния рейндж, в който сме, но след това обърна, за да покаже признаци на изтощение. Към този момент пазарът вероятно ще възприеме това като възможност за прибиране на печалбите, защото, честно казано, въпреки че ваксината е обявена, реалността е, че сме далеч от икономическата експанзия до тези мащаби, в които изглежда енергийните търговци вярват.

Дневна графика на суровия WTI петрол
Дневна графика на суровия WTI петрол

 

Ако има корекция надолу, цената вероятно ще намери подкрепа близо до нивото 41.50 долара (скорошната зона на пробив). По-засилено присъствие на продавачите там може да предизвика удължаване на пробива на суровия петрол към подкрепата $ 40.00.

В посока нагоре, както казах, нивото $ 43.00 е силна съпротива. Ясен пробив над нея може да отвори вратите за рязко увеличение към зоната $ 45.00 през следващите сесии.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.