EUR/USD удължава печалбите над 1.1900 на фона на слабостта на долара

В четвъртък американските пазари бяха затворени за празника на Деня на благодарността. Търговията все още продължава да е слаба и в Азия, тъй като явно пазарите са в празнично настроение. Йената се търгува леко по-високо като цяло, но остава най-слабо представящата се валута за седмицата. Разпродажбата на долара се забави донякъде, но за седмицата зелените пари се нареждат след йената като най-зле представилите се. EUR/USD показа ограничено движение в четвъртък. На другият полюс са стоковите валути, които се очертава да затворят седмицата като най-силните, водени от кивито.

Така общата картина е за консолидация в горната част на диапазоните на основните валути спрямо долара. Това предполага, че FX пазарът пренарежда силите си за поредната атака срещу долара, която вероятно ще дойде следващата седмица.

С американските пазари на половин ден днес, икономическите данни от Франция и актуализациите за Brexit ще привлекат вниманието. Ключовите статистически данни включват потребителските разходи и предварителните инфлационни цифри, заедно с финалния БВП за Q3 от Франция. Преговорите за Brexit би трябвало да бъдат възобновени в Лондон и можем да очакваме паунда да прояви известна чувствителност към всякакви бърборения от двете страни.

Изгледите за еврото остават оптимистични

Еврото се търгува над 1.19 сега, но доларовият индекс ще трябва да падне до 91.75, за да видим тестване на 1.20. EUR/USD не е била толкова силна от началото на септември, но трябва да се отбележи, че този подем е по-скоро случай на слабост на щатския долар, а не на стабилността на еврото. Имайте предвид, че 1.20 е ключово ниво на съпротива, което може да задържи биковете и да доведе до отхвърляне обратно към 1.19 или по-ниско.

Вчера минутите от последната среща на ЕЦБ представиха доста мрачна картина на икономиката, отбелязвайки, че инфлацията вероятно ще остане отрицателна в началото на 2021 г. А това беше по-песимистично от прогнозата от септември. Протоколът признава, че растежът се е възстановил през 3-то тримесечие, но добавя, че последните данни подкрепят мнението, че възстановяването губи пара и че има ясни рискове за БВП през Q4. Такива например са плановете за по-нататъшни блокировки. След две седмици ЕЦБ ще проведе следващото си заседание и се очаква да приложи допълнително облекчаване, което може да натежи върху еврото.

Има опасения, че блокирането на държавите в ЕС ще продължи да тежи върху икономиката, но в крайна сметка въпросът е дали ще получим достатъчно глобален растеж, за да изтласка еврото нагоре. Към този момент мисля, че ще видим променлива, но отново възходяща търговия, тъй като Фед вероятно ще запази хлабавата си парична политика. Особено, след като наскоро бе посочено в протокола от заседанието на FOMC. Така, при равни условия, мисля, че това, което разглеждаме, е сценарий, при който купувате спадове, поне докато нещо не се промени драстично.

Технически анализ на EUR/USD

Технически, EUR/USD направи дожи свещ в четвъртък, което показва пазарната нерешителност. Дожито в четвъртък неутрализира незабавната бича инерция и прави затварянето в петък още по-важно. Закриване над върха на свещта от 1.1940 би означавало, че периодът на нерешителност е завършил с победа на биковете и ще позволи продължаване на ралито от седмичното дъно 1.18. Интрадей сигналите ми по EUR/USD остават в посока нагоре за повторно тестване на върха 1.2011. Ясен пробив там пък ще възобнови цялото рали от дъното 1.0635.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

От друга страна, седмично закриване под минимума от четвъртък 1.1885 би потвърдило модела на низходящо дожи обръщане. В посока надолу ще е нужен ясен пробив под 1.1800 (там е и 50-дневната ЕМА), за да се разшири модела на консолидация от 1.2011 с още един падащ лег. Най-близките подкрепи в този сценарий са 1.1705 и 1.1688.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.