Обещанието за ваксина вдига капиталовите и кредитните пазари втори ден

Акциите удължиха печалбите си във вторник, но валутите консолидираха, тъй като търговците се тревожат за кампанията на президента Тръмп за оспорване на изборите. Новозеландският долар се повишава спрямо щатския и австралийския долари, тъй като очакванията за отрицателни лихви намаляват, след като RBNZ заяви, че е твърде рано да се каже дали негативните лихви са оправдани. Американският долар не успя да увеличи печалбите си въпреки поредния положителен ден за акциите и доходността на съкровищните бонове.

Част от това е свързано с коментари от президентите на Федералния резерв. Каплан се тревожи за ново блокиране и смята, че възстановяването може да настъпи едва в края на 2021 г. Розенгрен смята, че икономиката се нуждае от повече фискални и парични стимули. И докато експертите прогнозират, че новите случаи на вируси ще достигнат 200 000 в САЩ, президентите на централните банки имат много причини да се притесняват. Засега местните власти не са склонни да реагират с ограничения, но тяхната съпротива може да се смекчи, ако болниците отново бъдат препълнени.

А пазарната активност може да бъде забавена днес с Франция, Канада и САЩ, които почиват. Няма да бъдат публикувани американски икономически доклади днес заради Денят на ветераните в САЩ, но американските фондови пазари са отворени за търговия.

Шансът за отрицателен лихвен процент намалява, тъй като RBNZ е по-уверена в икономическите перспективи

По-рано днес RBNZ се съгласи да осигури допълнителни стимули за икономиката чрез Програмата за финансиране на заеми (FLP) от декември. Това се очакваше в общи линии, както и решението да се остави официалният лихвен процент (OCR) на задържане на 0.25%. Програмата за големи покупки на активи (LSAP) също остана непроменена на 100 млрд. NZD.

RBNZ също „потвърди, че FLP, по-нисък или отрицателен OCR, покупки на чуждестранни активи и лихвени суапове остават в процес на разглеждане“. Банковата система също е „на път да бъде оперативно готова за отрицателни лихвени проценти до края на годината“.

В изявлението имаше и избутване назад на коментари относно силата на NZD, докато отвореността към по-нататъшни стимули тласна NZD/USD надолу след вземането на решението. Недоброто представяне на NZD може да продължи в кросовете. Въпреки че общата среда на по-слаб USD би трябвало като цяло да ограничи NZD/USD в посока надолу.

И все пак биковете по NZD/USD се възползваха от икономическия оптимизъм на губернатора Ор

Впоследствие NZD/USD скочи, въпреки че RBNZ поддържаше миролюбив тон. Някои анализатори отбелязват, че FLP може да бъде достатъчна, за да стимулира икономиката, тъй като възстановяването остава на пътя. Освен това, ако ваксината се появи в началото на следващата година, RBNZ може да не се нуждае от намаляване на процентите на отрицателна територия. Намаляване от страна на RBA до 0.10% може да е достатъчно за RBNZ през февруари.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

NZD/USD отстрани съпротивата 0.6797 в началото на тази седмица, за да възобнови целия отскок от нивото 0.5469. Следващата краткосрочна цел на биковете трябва да е 61.8% проекция на ръста от 0.5920 до 0.6797, приложена от 0.6589, при 0.7131. Повишаването от 0.5469, било то коригиращ ход или началото на нов тренд, би трябвало да насочи биковете към съпротивата 0.7547 (61.8% корекция на спада от 0.8835 до 0.5469) в средносрочен план.

Въпреки това, петгодишната линия на съпротива, която в момента е около 0.6965, може да ограничи възхода на двойката на фона на свръкупните условия в RSI. Междувременно, пробив под подкрепата 0.6854 може да накара биковете да си починат близо до септемврийските върхове при 0.6800, преди мечките да насочат NZD/USD към върха от октомври 0.6723.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.