Намаляването на риска в края на годината се усети на пазарите вчера

Щатският долар се понижи спрямо всички основни валути, като кивито (NZD) и лунито (CAD) бяха водещи в печалбите. Еврото, от друга страна, изостава, тъй като перспективата за облекчаване от ЕЦБ и свиването през Q4 натежават върху единната валута.

Голямата история в новините вчера беше актуализацията за ваксината на Pfizer. Резултатите показват, че ваксината е 95%, спрямо 90% по-рано, ефективна в предотвратяване на коронавируса. Това надхвърля 94.5% ефективност, отчетена от Moderna по-рано тази седмица. За съжаление, обаче, търговците на валута и акции не бяха впечатлени. Явно всички накрая осъзнаха, че няма как да видим бързо разпространяване на която и да е ваксина преди лятото на 2021 г., а дотогава картината със сигурност ще се влоши.

В сряда американските акции се отказаха от по-ранните си печалби, за да затворят на най-ниските нива за сесията. Dow Jones се плъзна с 344 пункта (-1.16%) до 29 438, S&P 500 спадна с 41 пункта (-1.16%) до 3 567, а Nasdaq 100 отстъпи с 82 пункта (-0.69%) до 11 894.

Нарастването на новите случаи на COVID-19 в САЩ през последните седмици крие явни негативни рискове за икономиката в близко бъдеще. Много щати вече въвеждат нови мерки в отговор на скока в случаите. Япония също даде най-високото си ниво на предупреждение за вируса, след като докладва рекордни случаи в сряда.

По-силните данни за инфлацията помогнаха за поскъпването на NZD и CAD

В Нова Зеландия цените на производителите се повишиха повече от очакваното, а в Канада потребителските цени нараснаха с 0.4% при прогноза от 0.2%. Това повишение не беше изненада, като се има предвид, че IVEY PMI отчете по-високи цени. Повишаването на цените на петрола също спомогна за вдигането на лунито. Имайки предвид казанота, австралийският долар набра сила въпреки бавния растеж на заплатите и спада в продажбите на нови жилища.

Стерлингът също увеличи печалбите си на базата на по-силните инфлационни данни, което е в съответствие с покачването на цените на магазините и решението на Банката на Англия да остави прогнозите си за инфлация непроменени.

NZD/USD удължава ралито

Миналата седмица Резервната банка на Нова Зеландия (RBNZ) остави лихвите и програмата за изкупуване на облигации непроменени и въведе нов механизъм за заеми. Всичко това бе според пазарните очаквания. Освен това управителят Ор заяви, че не обмисля отрицателни лихвени проценти. Тази новина, съчетана с малкия брой случаи на коронавирус в страната, засили NZD нагоре спрямо щатския долар.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

NZD/USD се търгуваше в хоризонтален диапазон от началото на юли, който бе пробит миналата седмица. Целта за пробива на биковете е височината на канала, добавена над точката на пробив, което в нашия случай е близо до 0.7050. Първо обаче двойката ще трябва да премине през силната зона на съпротива от върха в началото на декември 2018 г. при 0.6969 и психологическото ниво 0.7000. Ясен пробив и успешно затваряне над 0.7000, ще изпрати биковете да поставят нов двугодишен връх.

Най-близката подкрепа е около 0.6800. В посока надолу имаме основна бича тренд линия, която се намира близо до 78.6% Фибо корекция при 0.6630. При убедително движение под тази зона, двойката може да тества отново подкрепата 0.6500.

Аз оставам за нагоре и считам, че биковете ще искат да купят всички спадове. Докато 0.6675 се задържи като подкрепа и NZD може да затвори над $ 0.694, ще следя за продължение към съпротивата 0.7065 и възходящия тренд да продължи. Но се уверете, че използвате подходящо съотношение риск/печалба за всяка сделка.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.