Риск апетитът на пазара е на макс с пробив в Dow и петрола

Засега пазарите са в режим на пълен риск, като Dow за първи път затвори над нивото 30 000. S&P 500 се вдигна 57 пункта (+1.62%) до 3 635, което също е рекорд за всички времена. Nasdaq 100 се повиши със 173 пункта (+1.46%) до 12 079. Азиатските акции се търгуваха по-високо, със силно рали в Nikkei и HSI.

Цените на петрола също се приближиха до най-високите нива от март на фона на подобрената глобална икономическа перспектива. Тестване на нивото $ 50 за Brent и $ 48 за WTI са на масата през следващите 3-4 сесии, ако инерцията се задържи. В същото време златото е готово да тества психологическа подкрепа 1800 преди следващия ход. Йената, швейцарският франк и доларът са най-слабо представящите се валути за седмицата, докато стоковите валути са най-силните, водени от новозеландския долар. Независимо от това, еврото има потенциал да навакса.

Американските акции пробиха рийнджа, за да удължат скорошното рали. Основната причина бе, че след седмици чакане, в понеделник Тръмп разчисти пътя за Байдън да се подготви за началото на администрацията си, като му даде достъп до брифинги и финансиране.

Инвеститорите се зарадваха и на новината, че бившата председателка на Фед, Джанет Йелън е избрана от Джо Байдън за следващия министър на финансите. Позицията на Йелън относно свободната фискална политика беше ясна, тъй като тя е за продължаването на извънредната фискална подкрепа, отвъд необходимото. Освен това, тъй като лихвите на Фед ще останат ниски в продължение на много години напред, правителството може да си позволи да има повече дългове.

Днес календарът в САЩ е натоварен и включва преразглеждане на БВП за третото тримесечие, молбите за безработица, личните доходи и разходи, поръчките за дълготрайни стоки и продажбите на нови жилища. Също така, Фед ще пусне минутките от последната среща на FOMC.

БВП има добри причини да ни изненада възходящо, но това не значи непременно скок за долара

Второто четене на БВП за 3-тото тримесечие трябва да потвърди скок от 33.1% на годишна база. А анализаторите виждат голям потенциал за възходяща изненада в четенето. Единият от факторите е, че икономистите може би са прекалено предпазливи, за да си представят нещо повече от потвърждение на ръста от 3-тото тримесечие. Освен това, входящите данни като фабричните поръчки и личните доходи за септември надминаха очакванията. Тези цифри бяха публикувани след излизането на първоначалните данни за БВП. На трето място, германските цифри за растежа бяха повишени нагоре за тримесечието. И следователно, събуждането на световната икономика от COVID-19 замразяването може би е било подценено.

Времето и други фактори, обаче, могат да ограничат въздействието на позитивните данни върху долара. Първо, защото е необичайно да се види статистиката от второ ниво да има такова въздействие. Затова считам, че ще бъде необходима значителна изненада – може би годишен ръст на БВП от 34% или по-висок – за да се стимулира зелената валута. По-малка промяна вероятно ще бъде пренебрегната от инвеститорите. От друга страна, спад до около 32% вероятно ще натежи върху световната резервна валута.

Dow затвори над 30 000. Сега накъде?

С текущото възобновяване на ралито Dow вече се търгува над 30 000, както казах. Това би трябвало да засили шансовете за тестване на следващото важно ниво на съпротива в района на 30 800 – 31 000. Докато Dow се задържа над 30 000, контролът би трябвало да остане в ръцете на биковете. Ясен пробив над 31 000 ще се разглежда като вот на доверие за устойчивостта на възходящия тренд и би следвало да проправи пътя към 33 000. В този регион е 61.8% проекция на ръста от 18 166 до 29 194.50, приложена от 26 060.

Дневна графика на Dow Jones 30
Дневна графика на Dow Jones 30

 

Независимо от това, аз оставам предпазлива и ще следя за рязко коригиращо падане от 30 800 – 31 000. Отхвърлянето от тази съпротива би върнало фокуса обратно върху 55-дневната EMA (сега на 28 411.40). Пазарните настроения са много нагорещени с наближаване края на месеца, така че се запитайте дали пазарът започва да проявява признаци на еуфория и може ли да се очаква малко корекция в краткосрочен план.

В този ред на мисли вижте последната публикация на тази тема от Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.