Може ли днешната среща на Фед да бъде положителна за DXY

Валутните търговци трябва да се подготвят за много натоварени 24 часа. Списъкът с пазарни икономически отчети, планирани за публикуване, е дълъг и включва съобщението за паричната политика на Фед, продажбите на дребно в САЩ, PMIs от Великобритания и еврозоната, заедно с CPI докладите за Обединеното кралство и Канада. Всеки от тези отчети може да доведе до големи движение на валутите, но като цяло има сериозен риск от волатилност, дивергенции и обръщане на трендове.

Широко се очаква Федералният резерв да остави лихвените проценти непроменени, но се говори, че може да увеличи стимулите, като удължи падежа на покупките на активи. Най-мощната централна банка в света повиши очакванията за разширяване на схемата си за изкупуване на облигации още през ноември. Тогава бе разкрито, че повторното калибриране на QE е обсъдено задълбочено. Оттогава обаче служителите и председателя Пауъл звучат оптимистични за икономиката.

Надеждите за по-нататъшен тласък произтичат и от несъгласието на Конгреса за нов законопроект за стимулиране. Демократите и републиканците все още трябва да извървят дълъг път, преди да се споразумеят за сделка, докато часовникът вече тик-така към Коледа.

Ще достави ли Фед коледен подарък на пазарите?

Фед вероятно ще подкрепи решение за бездействие с оптимистични прогнози, събитие, което се случва на всяка друга среща. Но инвеститорите искат пари, а не думи. Прогнозите на банката за лихвените проценти – които някога предизвикаха силни пазарни реакции – е малко вероятно да разтърсят лодката, тъй като не се очаква повишение до 2022 г. Въпреки това прогнозите за растежа, заетостта и инфлацията ще бъдат следени внимателно.

Потенциалните последици за пазара

Независимо от решението на Фед, пазарите вероятно ще бъдат волатилни, тъй като търговците се стремят да спечелят от последното голямо планирано икономическо събитие за годината. Ако Федералният резерв отдаде заслуженото на трудностите, но се фокусира върху оптимистичното възстановяване и надеждите за ваксини, пазарите могат да паднат. И това е въпреки факта, че служителите намекнаха, че Фед няма вероятност да действа. Както се казва, написано е на стената, но изглежда няма кой да го прочете. В този сценарий, доларът като сигурно убежище има място за покачване, докато акциите би следвало да се оттеглят.

В случай че Фед изненада, намеквайки, че допълнителни стимули вероятно ще дойдат на следващата среща – точно след встъпването в длъжност на Байдън – пазарите вероятно ще скочат и доларът ще възобнови своя спад. Този втори сценарий има по-малка вероятност.

Ако банката види чашата полупразна и шокира с допълнително QE, коледното парти ще се прояви в изригване на акциите, а зелената валута ще падне свободно. Шансовете за това са ниски.

Доларовият индекс DXY се движи близо до 32-месечното дъно

DXY не отскочи много и консолидираше през последните 2 седмици близо до дъната. Доларовият индекс в момента се търгува на 90.38 – най-ниското ниво от април 2018 г. То може да се окаже силна зона на подкрепа за DXY на месечна база. Но поглеждайки отново към дневната графика, ако тук имаме стабилизация и последващи оферти, можем да видим как цената завършва с възходяща W-образна формация, която включва 91.50 в обхвата си. Там се намира и 21-дневната ЕМА, която би трябвало да осигури допълнително препятствие за биковете преди краткосрочната линия на съпротива в района на 92.03.

Дневна графика на DXY
Дневна графика на DXY

 

В посока надолу, не само невъзможността да се възстанови, но и постоянната търговия под 50-дневната EMA от месец насам се присъединяват към мечия MACD, за да запазят надеждата на мечките по DXY. Психологическото равнище 90.00 е вероятно да привлече купувачи преди месечното дъно от април 2018 г. на 89.22. Имайте предвид, обаче, че RSI е свръхпродаден, което трябва да вземе под внимание.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.