Дядо Борис пристигна точно навреме, а Тръмп достави късен коледен подарък

Най-накрая стигнахме до последната седмица на 2020 г. Ваксината срещу коронавирус е в процес на въвеждане, имаме Brexit споразумение и президентът на САЩ Доналд Тръмп най-накрая подписа законопроекта за стимулиране. Остават няколко дни до края на годината и има за какво да бъдем оптимисти на пазарите.

Доларът отново отслабна в азиатската сесия днес, тъй като пазарите отново са в режим на пълен риск. Американските акции възобновиха бичия тренд снощи, подкрепени от пандемичните фискални стимули. И трите основни индекса, DOW, S&P 500 и NASDAQ затвориха на нови рекордни върхове. След рекорда в САЩ, Nikkei също достига нов 30-годишен връх тази сутрин. Йената е втората най-слаба валута засега. Апетитът за риск обаче не се вижда ясно другаде. Австралийският долар се сблъсква с прибирането на печалби преди края на годината, а лунито просто се търгува смесено. Паундът се мъчеше да се възползва от търговската сделка за Brexit, но засега не може да избухне. Цените на златото и петрола също е са в рейнджове.

Еврото беше една от най-силните валути тази година

Еврото ще се възползва точно толкова, колкото паунда от Brexit сделката, защото сривът в преговорите щеше да наруши икономическата активност и за двата региона. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се отказа от проблемите на рибарството, като даде на лодките на ЕС непрекъснат достъп през следващите 5.5 години.

Търсенето на единната валута, обаче, продължава по редица причини. Строгите мерки за блокиране във Франция, Италия, Испания и Холандия също забавиха кривата на вируса. Тези страни виждат изравняване на кривата и макар да е твърде рано да се каже, може да наблюдаваме подобрения и в Германия. Въпреки това, търговците може да изглеждат по-заинтересовани от намаляването на риска, отколкото от добавянето му, в края на годината. Ето защо активността може да бъде ограничена при нивото 1.2250, което да осигури добра съпротива. Отдолу 1.2100 изглежда като солидна подкрепа.

Златото остава в рейндж

Търговците на злато следят $ 1900 в края на годината, но жълтият метал ще се нуждае от малко помощ от щатския долар, за да премине тази финална линия. Ако обаче Сенатът в САЩ се съгласи да увеличи сумата на човек до 2000 долара, това би струвало около 400 млрд. повече, като общите разходи ще надхвърлят $ 1 трлн. А това може да донесе музиката в ушите на инвеститорите в злато, тъй като по-големият дефицит е лош за долара и добър за златото.

Докато подкрепата 1856.80 издържа, би трябвало да видим, че възстановяването от 1764.25 се възобновява по-скоро, отколкото по-късно. По-нататъшно рали към 1965.50 би трябвало да се види за потвърждение. Ясен пробив под 1856.80, обаче, ще върне фокуса върху подкрепата 1818.55.

Биковете по WTI се борят с $ 50

Суровият петрол WTI ще трябва да се бори, за да пробие над нивото $ 50, тъй като срещата на OPEC+ следващата седмица наближава и изглежда ще е напрегната. Усилията за блокиране бяха вече засилени, но това не пречи на руснаците да настояват за повишаване на производството през февруари.

Изглежда и че перспективите за търсенето на черно злато са непокътнати, въпреки новия вирусен щам, който няма да провали настоящото въвеждане на ваксини. Условията на тънка търговия следва да доведат до консолидация на цените на петрола през останалата част от седмицата. Но рисковете за възстановяване на долара и нервността преди събирането на ОПЕК следващата седмица може да създадат известни насрещни ветрове на пазарите.

Ще останат ли фондовите пазари на върха до края на годината?

Затварянето на DOW над 38.2% проекция на ръста от 18 166 до 29 194.50, приложена от 26 060, при 30 060 се приема като знак за солидни покупки. Възможно е да видим, че инерцията в посока нагоре се засилва, тъй като търговците се връщат от празниците следващата седмица. Ориентировъчно следващата цел е 61.8% проекция при 32 877.

NASDAQ също се стреми към затваряне над 38.2% проекция от 6 632.17 до 12 467.77, приложена от 10 955.22 при 12 910.06. Възможно е да видим преодоляване на това ниво преди уикенда. Устойчивата търговия по-нагоре ще утвърди допълнително бичия пазар и ще проправи пътя към 61.8% проекция при 14 294.26.

S&P 500 изостава в тази перспектива, тъй като все още е малко под 38,2% проекция на ръста от 2 183.90 до 3 588.27, приложена от 3 232.97, на 3 775. Ще следим SPX и ясен пробив над това равнище би следвало да затвърди случая за силно възходящо първо тримесечие на пазарите в САЩ, както и на световните пазари.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.