Безпрецедентната година почти измина

Част от причините, поради които големите инвеститори изглеждат леко уморени от техните розови перспективи за пазара през 2021 г., е това, че те ги говорят и планират още от март. Така сякаш пазарите ефективно прескочиха 2020 г. по мост, осигурен от централните банки и правителствата и оттогава постепенно отчитат в цените политика и възстановяване, подкрепено от ваксините. Но трябва да признаем, че и двете засега отговарят на прогнозите.

Въпреки най-голямото свиване на световния БВП от момента след Втората световна война, глобалните акции завършват годината на рекордно високи нива. Годишните печалби от над 10% може да са по-малко от половината от звездния ръст през 2019 г., но все пак са по-добри от 6 от последните 10 години. А ноември беше най-добрият регистриран месец, тъй като пробивите за COVID-19 ваксината ускориха вълнуващия ръст от 65% от дълбочините на първоначалните блокировки през март.

Що се отнася до валутния пазар, имаше няколко кристално ясни тенденции през 2020 г. Първо, щатският долар падна спрямо всеки един от основните си конкуренти, тъй като САЩ се бореха да овладеят COVID пандемията. В резултат се прибегна в крайна сметка до агресивни фискални и парични стимули за поддържане на икономиката, докато ваксините се разработват, одобряват и (сега) се разпространяват. По същия начин паундът падна срещу почти всички основни колеги тази година заради много от същите причини и, разбира се, непрекъснато очертаващата се заплаха от потенциален Brexit без сделка.

Ето и равносметката за представянето на нашето портфолио през 2020 г.

Поглеждайки към началото на 2021 г., партито изглежда ще продължи

На валутната сцена преобладаващият консенсус е за по-слаб долар. Очаква се инфлацията в САЩ да се ускори по-бързо от другите страни на фона на комбинацията от мощни стимули, покачващи се цени на индустриалните суровини, обратна глобализация и потиснато търсене, което чака да бъде отприщено. С ускоряване на инфлацията, но и Фед запазващ номиналните доходности по облигациите, реалните лихвени проценти се очаква да останат дълбоко отрицателни. Логично, това би трябвало да опустоши долара и да стимулира стоковите валути.

Всъщност инвеститорите разчитат отслабването на долара да засилва ралитата във всичко – от американските акции до развиващите се пазари и индустриалните метали през 2021 г. Уловката обаче, е, че голяма част от това вече е отиграно. Всичко се опира на предположението, че нещата бързо ще се нормализират, но пазарите изглежда подценяват несигурността. Все още съществува голям риск от вълна от фалити на малкия бизнес или скок на безработицата при оттегляне на правителствената подкрепа или дори криза на изселването в Америка при изтичане на мораториумите.

Нещата все още могат да се влошат доста бързо – постоянни инфекции и блокировки или неефективни ваксини, неочаквани политически обрати, колебания на централните банки и фискалната политика или опасения за инфлация. Дали тези сценарии вече не са отиграни от мениджърите на фондове в продължение на месеци?

Може ли 2021 г. да бъде повторение на 2018 за EUR/USD?
С лекото уточнение, че тогава беше позитивизъм за еврото, докато сега е песимизъм за долара.

Изводът е, че докато EUR/USD засега може да продължи да се покачва нагоре, на фона на цялата тази еуфория, може да има проблеми с пробива над $ 1.25. Защото всеки епизод с избягване на риска може да предизвика голямо закриване на късите позиции в долара, а и ЕЦБ вероятно ще се бори, за да защити това ниво. Освен това еврозоната все още има сериозни проблеми в икономически план, докато САЩ се справят много по-добре, което в даден момент може да осени инвеститорите. Може ли да имаме дежавю на 2018?

И все пак има малцина след анализаторите и икономистите, които очакват залагането срещу долара да бъде еднопосочна улица. Признаците, че Фед може да затегне паричната политика по-рано от очакваното, биха могли да стимулират зелените пари. Американската валута също има тенденцията да укрепва, когато пазарната несигурност се повиши и инвеститорите търсят безопасни активи. Подобен ход видяхме по-рано тази седмица, когато опасенията за възраждането на коронавируса повишиха долара. Епизодът илюстрира, че когато апетитът за риск пресъхне, доларът остава най-сигурното от всички активи убежища.

 

 Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.