Последната пълна търговска седмица за 2020 г. ще бъде натоварена

В календара имаме 4 срещи на централни банки, предварителните PMIs за декември и отчети за заетостта и потребителските разходи от много страни. Имайки това предвид, основният фокус все още ще бъде върху щатския долар. Инвеститорите продължиха да продават долари в понеделник, като започнаха четвъртата му поредна седмица на загуби. Ниските лихвени проценти, диверсификацията на резервите и глобалното въвеждане на ваксини са причините за спада на долара. Акциите в САЩ консолидираха, но рекордните им движения този месец отразяват преминаването към рискови активи, което съответства на загубата на долара в статуса му на сигурно убежище.

Вече почва да се чувства, че коледната търговия започва да се активира, въпреки някои рискове покрай Brexit и стимулирането в САЩ. Обемите на борсите остават доста потиснати, тъй като умората на търговеца се превръща във фактор, а инвеститорите стават предсказуемо по-селективни и внимателни, за да защитят печалбите си. Имайте предвид, че това вероятно е истинската последна седмица на ликвидност тази година, завършваща с изтичане и ребаланси в петък.

Пазарът на златото продължава да се стабилизира

Напоследък златото се спусна по защитен наклон надолу, причинен от американското пускане на ваксината Pfizer. Окончателното разрешаване на FDA и доставките оказаха незабавно въздействие върху жълтия метал, подбивайки статута му на актив-убежище. Въздействието на разпространението на ваксината може да продължи да оказва низходящ натиск върху златото в краткосрочен план. Но също така е коректно да се спомене, че за разпространение на ваксини през 2021 г. се говори от месеци, така че колко дълго това ще въздейства на златото е трудно да се каже.

От друга страна, американската парична политика е отново на фокус тази седмица, тъй като пазарите ще следят „насоките напред“ около програмата за покупка на активи. Активността преди срещата на FOMC може би ще е смекчена, но решението на Фед може да окаже възходящо въздействие върху златото (ако Фед прекали с доставките). Проблемът е, че федералните служители не са дали ясен сигнал дали могат да удължат покупките на активи, което прави този потенциален резултат с предложение 50:50. А търговците мразят тези тип коефициенти, тъй като може да имаме обръщане на монетата в този етап.

Стимулите, разбира се, ще бъдат най-важното нещо, на което хората обръщат внимание, и ако Конгресът успее да се събере, за да предостави някакъв пакет стимули, тогава вероятно златото ще бъде един от основните бенефициенти. Като се има предвид това, никога не подценявайте способността на политиците да объркват нещата.

Според мен, най-добре оставете праха от ваксината да се утаи и след това търгувайте отскока на долара. Досега щатският долар не реагираше, но в крайна сметка би трябвало да се включи в играта. Накрая, мисля, че златото може да остане в отбранителна позиция преди FOMC, но спадът вероятно е ограничен.

Технически анализ на златото

Вчера златото прави опит за пробив надолу и проби за кратко незначителната подкрепа 1821.96. Но все още няма последващи продажби, дори напротив – предпазливостта преди Фед, комбинирана с притесненията за вируса потиснаха пазарните настроения. И вече виждаме засилване на търсенето на долари и злато тази сутрин. Ясен пробив над съпротивата 1850 ще обърне сигналите обратно в бичи за тест на 1875.17 и нагоре, за да възобнови отскока от 1764.25.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

В посока надолу, продължителната търговия под подкрепата 1821.96 би трябвало да потвърди, че отскокът от 1764.25 е завършил при 1875.17. По-важното е, че ново отхвърляне от 55-дневната EMA ще запази краткосрочните мечи настроения. Тоест, корекцията от 2074.86 ще се възобнови към 1764.25 преди да завърши.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.