Пазарите са относително спокойни, докато акциите в Азия се търгуват в смесен режим. Доходността на американската хазна също върна част от печалбите от миналата седмица. Подобрението в бизнес увереността в Австралия и свежите фискални стимули в Япония не бяха в състояние да раздвижат пазара. Фокусът се насочва сега първо към германските икономически настроения на ZEW, с тясно следене развитието на Brexit и ЕЦБ по-късно през седмицата.

Апетитът за риск определено се бори да намери посока сред заглавията за Brexit, нарастващия брой случаи на COVID-19 и възможните допълнителни американски санкции срещу Китай, от една страна, и надеждите за американски фискални стимули и одобрение на американската ваксина.

Напрежението между САЩ и Китай отново на хоризонта

През последните месеци отношенията между САЩ и Китай бяха извън заглавията, тъй като инвеститорите се фокусираха върху президентските избори в САЩ и коронавируса. Според доклад на Ройтерс, обаче, САЩ са готови да наложат санкции на множество китайски служители заради ролята им в последните събития в Хонконг. Смята се, че както служителите на Хонконг, така и на континентален Китай ще са обект на новите санкции.

Ако САЩ наложат допълнителни санкции на китайски служители, преди Байдън да встъпи в длъжност, възможностите му за стабилизиране на отношенията с втората икономика в света ще бъдат още по-ограничени. А продължаващото влошаване на отношенията между САЩ и Китай е лошо за световната икономика. Особено в момент, когато светът се бори да задържи втората вълна на вируса.

Имайте един Brexit на ум!

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще пътува до Брюксел за лична среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за последни усилия при сключването на търговско споразумение за Brexit. Срещата трябва да се проведе през следващите дни, може би в сряда или четвъртък. Съвместно съобщение потвърди това, след като двамата лидери разговаряха по телефона вчера.

Въпреки това в декларацията се твърди, че „условията за финализиране на споразумение не са налице поради оставащите значителни разлики по три критични въпроса: равни условия, управление и риболов“. И ако твърде мрачната оценка на Барние е поличба, то паундът може да се върне под $ 1.20 доста бързо. Пазарите вероятно ще искат нещо конкретно обаче, за да предизвикат връщане към нивата от март. Съществува и шанс за скок до нива от 1.40 долара. ЕС обаче ще трябва да отстъпи по ключовите препятствия преди последния час. А до този момент не се забелязваха никакви признаци на готовност от страна на ЕС да позволи на Великобритания „да отплава към залеза“…

Нов пакет от стимули в Япония

Японският премиер Йошихиде Суга обяви днес нов пакет от икономически стимули на стойност 73.6 трлн. йени. Суга каза: „Ще запазим заетостта, ще продължим бизнеса, ще съживим икономиката и ще отворим път към растеж, включително чрез зелени и цифрови технологии“.

В допълнение днес Япония публикува и важна партида икономически данни. Ръстът на БВП за третото тримесечие бе финализиран на 5.3%, ревизиран от 5.0%. На годишна база БВП е нараснал с 22.9%, ревизиран от 21.4%

GBP/JPY тества нивата под 139.00 при все по-малките шансове за Brexit сделка

GBP/JPY се възстановява бързо след потапянето до 137.90 и интрадей сигналите ми стават неутрални. Коригиращото покачване от 133.03 би могло да завърши при условия на меча дивергенция с 4-часовия MACD. Така моделът от 142.71 може да започва нов низходящ лег. Пробив под 137.90 би трябвало да насочи мечките първо към подкрепата 137.18. Убедително движение там ще добави повече доверие към този мечи сценарий и двойката ще се насочи към зоната на подкрепа 133.03/134.40. Това ще остане предпочитаният от мен случай, докато съпротивата 140.70 издържи в случай на възстановяване.

В по-голямата картина покачването от 124.05 се разглежда като възходящ лег на страничния модел на консолидация от 124.78 (дъното за 2016 г.). Докато съпротивата 147.94 издържа, евентуалният низходящ пробив остава в полза. Убедително движение над 147.94 обаче ще увеличи шанса за дългосрочно бичо обръщане. Тогава фокусът ще бъде насочен към съпротивата 156.60 за потвърждение.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.