Оптимизмът потече отново на пазарите

Доларът и йената бяха разпродадени снощи, тъй като S&P 500 и NASDAQ достигнаха нови рекордни върхове. По-важното е, че EUR/USD най-накрая проби ключовото ниво на съпротива 1.20, потвърждавайки възстановяването на низходящия тренд за зелените пари. В момента европейските основни валути са най-силните, водени от еврото. Австралийският долар очевидно изостава въпреки по-силния от очакваното БВП и оптимистичните коментари от губернатора на RBA. Озито се забавя и заради влошаване на отношенията с Китай.

Основния двигател на този оптимизъм определено бяха новините относно бъдещата ваксина. Американската компания Moderna обяви, че иска спешно одобрение за започване на ваксинация срещу коронавирус от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Отвъд океана, британските власти могат да предоставят на Pfizer/BioNTech зелена светлина за ваксинация през следващите няколко дни, като потенциално регистрират първата одобрена ваксина на Западния свят.

На политическата сцена новоизбраният президент Джо Байдън официално номинира бившия председател на Фед Джанет Йелън за министър на финансите. Пазарите вече приветстваха тази кандидатура миналата седмица. А Тръмп претърпя нов удар върху опитите си да отмени изборите, тъй като Аризона удостовери победата на Байдън в щата Гранд Каньон. Като цяло политиката осигурява още един насрещен вятър за долара.

Може ли EUR/USD да достигне нови върхове?

За да отговорим на този въпрос трябва да погледнем малко по-дълбоко в причините зад така важния технически пробив на 1.20 от страна на EUR/USD. Преди всичко агресивните локдауни от миналия месец в Европа най-накрая дават плодове, тъй като има признаци, че разпространението на COVID-19 в Европа се забавя. Цифрите за новите заразени са по-ниски във Франция, Италия и Германия. САЩ, от друга страна обаче, се подготвят за най-лошото, тъй като резултатите от тестовете покрай Деня на благодарността започват да влизат в статистиката.

Германия отчете и изненадващ спад в броя на безработните, а PMI за производството в еврозоната беше ревизиран по-нагоре, компенсирайки усещането за по-ниска инфлация. Въпреки че се очаква ЕЦБ да добави стимули през следващата седмица, този план беше ясно очертан предварително, което позволи на инвеститорите да го отиграят. Следователно, въпреки че перспективата за облекчаване на ЕЦБ е негативна за еврото, липсата на изненада всъщност може да бъде положителна за единната валута.

Но независимо че надеждата за парични стимули може да бъде благоприятна за ръста на евро/долар, предстоящите икономически данни могат да ограничат печалбите. В европейската сесия предстои ще бъдат публикувани продажбите на дребно в Германия, швейцарския CPI, безработицата в Италия, безработицата в еврозоната и PPI. САЩ ще освободят ADP заетостта и Бежовата книга на Фед. Канада ще освободи производителността на труда.

Технически анализ на ЕUR/USD

EUR/USD скочи до 1.2087 тази сутрин. Пробивът на върха при 1.2011 потвърждава възобновяването на цялото рали от дъното 1.0635. Така интрадей сигналите отново са възходящи към 61,8% проекция на ръста от 1.0635 до 1.2011, приложена от 1.1602, при 1.2452.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В посока надолу е необходим ясен пробив на подкрепата 1.1923, за да се индикира краткосрочен връх. В противен случай перспективите ще останат възходящи в случай на отстъпление. В допълнение двойката се търгува над 50-, 100- и 200-дневните ЕМАs. А индексът на относителната сила отново е на границата 70, пробив над която ще бележи условия на свръх покупка.

В по-голямата картина покачването от 1.0635 се разглежда като трети лег на модела от 1.0339 (дъното от 2017 г.). По-нататъшно рали може да се наблюдава към съпротивата 1.2555 (38.2% корекция на спада от 1.6038 до 1.0339 при 1.2515) впоследствие. Това ще остане предпочитаният случай, докато подкрепата 1.1602 удържа мечките.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.