Спадът на долара продължава и в азиатската сесия днес, с леко покачване на риска на пазарите. Понастоящем паундът е най-силният в очакване решението за паричната политика на BoE и още новини относно търговските преговори за Brexit. Новозеландският долар е следващата най-силна валута днес, след по-добрите от очакваното данни за БВП.

Американските акции завършиха търговията смесено снощи, като NASDAQ затвори при нов рекорд, но DOW леко спадна. Запознайте се с новата услуга на Николай Тосков – Спекулативна търговия с акции.

Фед бе по-малко миролюбив от очакваното

Фед запази референтния си лихвен процент близо до нулата след двудневното си заседание. Освен това банката се ангажира да продължи да купува поне 120 млрд. щатски долара на месец облигации, докато нейните двойни цели за пълна заетост и устойчива 2% инфлация бъдат изпълнени. Нямаше удължение на матуритета на покупките на активи, което беше широко очаквано, и решението да бъдат по-малко агресивни бе подкрепено от мнението на Джером Пауъл, че икономиката трябва да се представи силно през втората половина на 2021 г. благодарение на ваксината.

FOMC отбеляза, че „пътят на икономиката ще зависи значително от хода на вируса“ и се ангажира да „бъде готов да коригира позицията на паричната политика според случая“. Ангажиментът да се поддържа политика на приспособяване подкрепи цялостните пазарни настроения. Освен това има оптимизъм, че Конгресът се приближава до компромис с пакет от 900 млрд. долара за фискални стимули.

Акциите с рекордно високи стойности и доходността на облигациите недалеч от историческите им нива разказват две различни истории, но председателят на Фед Пауъл заяви, че не се притеснява от несъответствието.

След FOMC, SNB и BoE са на ход

Решенията за парична политика на SNB и BoE ще са основният акцент в европейската сесия днес. Еврозоната ще пусне финалния CPI. По-късно през деня Канада ще освободи ADP заетостта. САЩ ще публикуват молбите за безработица, началното жилищно строителство и разрешителни за строеж и проучването за производството на Philly Fed.

Що се касае до решенията на SNB и BoE днес, никой не очаква паричната политика да бъде променена. BoE, обаче, вероятно ще посочи, че е готова да предостави повече стимули, ако има проблеми с Brexit. Не бих се изненадала от приглушена пазарна реакция към BoE.

Пътят на преговорите между Обединеното кралство и ЕС за търговска сделка след Brexit ще определи резултата от срещата на BoE според повечето анализатори. Ако преговорите се провалят, тогава централната банка вероятно ще обяви увеличаване на темпото на закупуване на активи, за да се предпази от всякакви смущения на пазара. Възможно е в този сценарий BoE да проведе спешно заседание и да обяви допълнителни мерки за облекчаване преди следващата си официална среща.

Технически двойките с паунда ще са на фокус през останалата част от седмицата

GBP/USD имаше поредния опит да пробие важната съпротива 1.3539 и този път явно имаше успех. Вниманието също ще се насочи и към съпротивата 140.70 в GBP/JPY, чийто пробив ще утвърди основния възходящ моментум на лирата. EUR/GBP и GBP/CHF остават около средата на наскоро установените търговски рейнджове. Засега ще очаквам пробив, докато не се случи нещо ясно по търговското споразумение за Brexit.

Пробивът на GBP/USD на съпротива 1.3539 предполага възобновяване на покачването. Устойчивата пробивна търговия над ключовата съпротива 1.3514 също ще има по-големи възходящи последици. Това би проправило пътя към 61.8% проекция на ръста от 1.1409 до 1.3842, приложена от 1.2675 при 1.3956.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

От друга страна, убедително движение под незначителната подкрепа 1.3401 първо ще обърне сигналите в неутрални в рамките на деня.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.