Тази сутрин канадският долар се търгува като цяло по-високо, получавайки подкрепа от пробива в цените на петрола. Пазарът на петрол реагира положително на новината, че ОПЕК и Русия са се договорили да облекчат намаляването на добива на нефт с 500 хил. барела на ден, започвайки от януари. Но озито и кивито леко отстъпват. Доларът си отдъхва след вчерашната разпродажба, тъй като фокусът се насочва към NFP докладът. За седмицата доларът и йената остават с най-лошо представяне. Европейските валути са най-силните, водени от швейцарския франк.

Фокусът се измества към NFP

Докладът за работните места извън селското стопанство в САЩ през ноември ще заеме централно място в календара днес. Защото в икономическото възстановяване на Америка от пандемията започват да се появяват пукнатини. Ако последните седмични заявления за безработица са индикация, пазарът на труда в САЩ се е забавил особено през ноември. Очакваното охлаждане в ръста на заетостта вероятно ще добави натиск върху Федералния резерв да инжектира повече парични стимули. Но тъй като доларът премина в свободно падане в очакване на ход през декември, дали инвеститорите не подценяват риска от само умерени действия от страна на Фед?

Относно днешния доклад, пазарите очакват ръст на 520 000 нови работни места през ноември. Очаква се равнището на безработица да намалее с 0.1% до 6.8%. Разглеждайки свързаните с NFP индикатори, заетостта в производството на ISM отново намаля до 48.4. Но заетостта в услугите на ISM се подобри от 50.1 до 51.5. Частната заетост на ADP нарасна едва с 307 000, пропускайки очакванията. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните молби за безработица спадна от 787 000 на 740 000. Като цяло наборът от данни сочи към непрекъснат растеж на заетостта в САЩ, но инерцията може да ни разочарова.

Как се очаква да реагират доларът и фондовите пазари на NFP?

Като се има предвид мечият тренд на долара и нарастването на фондовите пазари, по-лесно би било търговията да върви с тренда, отколкото срещу него. Независимо от това, по-лоши от очакваното данни за заплатите вероятно ще подхранят спекулациите за значително облекчаване от Фед през декември, допълнително натискайки щатския долар спрямо основните му колеги. Зелената валута се срина до над 2½-годишно дъно спрямо ключовите си съперници тази седмица, тъй като риск апетитът се подобрява и инвеститорите залагат на това, че Фед скоро ще изпомпва повече стимули.

Ако видим по-слаб от очакваното доклад за NFP (или в работните места, или в средното почасово заплащане), трейдърите може да помислят да станат дълги по AUD/USD. Двойката вече проби над силната съпротива близо до 0.7400 и може да играе на „опитайте се да ме хванете“ с другите основни двойки.

Много лош доклад за NFP може да доведе до спад на акциите след скорошното им рали. И съответно, много лоши данни ще подкрепят валутите убежище, така че в този случай бихме предпочели да търсим мечи сделки в USD/CHF и USD/JPY.

Парадоксалното обаче е, че дори по-силен доклад може да не окаже голяма подкрепа на долара. Силата в данните може да запази непокътнати рисковите пазарни настроения. Ако NFP излезе според очакванията или с малко отклонение, това би трябвало да зарадва биковете на фондовия пазар.  А валутните търговци може да се стремят да приберат печалбите от късите позиции в щатския долар преди уикенда. В този сценарий бихте могли да помислите за скъсяване на GBP/USD, която тества съпротивата 1.3500 и може да бъде уязвима за по-дълбоко отдръпване, ако преговорите за Brexit се влошат през уикенда. А ако NFP докладът е доста по-висок от очакваното, тогава следете за дълги доларови позиции спрямо валутите убежище, като японската йена.

USD/JPY изглежда не може да се задържи над 104

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Интрадей сигналите в USD/JPY остават неутрални за момента. По-големият спад от 111.71 все още е в прогрес. Ясен пробив под 103.65 би следвало да обърне изгледите отново в низходящи за тестване на дъното 103.17 и по-надолу. Този мечи сценарий ще остане предпочитан от мен, докато съпротивата 105.67 издържа.

В по-общата картина USD/JPY все още остава в дългосрочния низходящ канал, който започна от 118.66 (върха от декември 2016 г.). Следователно все още няма ясна индикация за обръщане на тренда. Мечият тренд все още може да се разшири до дъното 101.18.

В посока нагоре е необходим ясен пробив над съпротивата 106.10, за да стане първият сигнал за средносрочно обръщане. В противен случай перспективите ще останат низходящи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.