Фондовите пазари продължават да достигат рекордни върхове

Американските акции отново направиха рали снощи, тъй като пазарът отрази напредъка по преговорите за стимулиране и проектите за държавно финансиране. От друга страна, Администрацията по храните и лекарствата одобри ваксината Moderna, втората ваксина, одобрена за борба с коронавируса в САЩ. В резултат повечето сектори на индекса S&P 500 бяха нагоре, водени от акциите на здравеопазването, енергетиката и комуникациите.

Dow и DAX също се насочват по-високо, за да тестват важни съпротиви. Зоната 30 800 – 31 000 за Dow и 13 800 – 13 900 при DAX са важни нива за наблюдение и очаквам индексите да се затруднят с пробив от раз там. Nikkei продължава да остава заседнал в диапазона 26 500 – 27 000.

Засилващата се перспектива за стимулираща сделка в САЩ и Brexit споразумение във Великобритания изтласкаха инвеститорите от валутите-убежища като американския долар и японската йена. Високорисковите валути отлетяха със силни печалби в паунда, кивито и австралийския долар. Зелената валута падна до нови 2,5-годишни минимуми на фона на предимно по-слабите данни. Японската йена спадна леко спрямо щатския долар, след като BoJ взе окончателното решение за лихвения процент за годината. Банката реши да остави лихвените проценти непроменени, както очакваха повечето икономисти. Текущите покупки на облигации също останаха непроменени и банката обеща да направи повече в подкрепа на икономиката.

Вчера пък BoE прецени, че „съществуващата позиция на паричната политика остава подходяща“. Банковият лихвен процент се запази непроменен при 0.10%. Общата цел от покупката на активи също се поддържа на 895 млрд. GBP. И двете решения бяха единодушни и очаквани от пазара.

Ще имаме ли сделка за стимули в САЩ преди края на годината?

Демократите и републиканците намалиха различията си и анализаторите очакват двете страни да постигнат споразумение през следващите няколко дни. Подобна сделка ще бъде положителна за страната, тъй като икономическата ситуация е слаба. Вчера данните от Бюрото по трудова статистика показаха, че над 900 000 американци са подали молби за безработица миналата седмица. Това беше третата поредна седмица на ръст.

С очакваните 900 млрд. долара това е по-малко от половината от пакета, приет през март, но включва повече обезщетения за безработица, помощи при наемане и средства за бизнеса. А на този етап всичко е по-добро от нищо.

Докога ще продължи Ралито на Дядо Коледа?

В краткосрочен план ще има някои оптимистични и песимистични дни. В други дни, като сряда (16 декември) (и по мое мнение това ще бъдат повечето търговски дни), пазарите ще се търгуват до голяма степен смесено, странично и ще отразяват несигурността. В края на годината е нормално да видим отстъпление и продажби с оглед ребалансиране или събиране на данъчни загуби. Ето защо е наистина трудно да се каже с убеждение какво ще се случи с пазарите през следващите 1-3 месеца.

Ако обаче сделката за стимулите премине през следващата седмица, това може да означава много добри неща за краткосрочни пазарни печалби. По време на търговската сесия в петък ще имаме изтичащи опции върху четири различни класове активи. Това ще доведе вероятно до доста луда волатилност, особено в края на деня. В този случай бих останала настрани от този пазар. Но ако държите да имате позиция, вероятно ще подкрепям възхода, тъй като дългосрочния тренд, разбира се, по-вероятно ще продължи, отколкото не.

Участниците на пазара ще продължат да следят по-дългосрочния инвестиционен хоризонт през следващите няколко месеца, но има и допълнителен тласък от „ралито на Дядо Коледа“, което обикновено се случва точно сега през годината. Така или иначе, аз вярвам, че е почти невъзможно този пазар да се скъси в скоро време, така че разглеждането на спадовете като потенциални възможности за закупуване има доста смисъл.

Казано накратко, въпреки че има дългосрочен оптимизъм, има и краткосрочен песимизъм. Краткосрочната корекция е напълно възможна, но е трудно да се каже с убеждение, че ще се случи голяма корекция.

Технически нива по S&P 500

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

Фондовите пазари продължават да се движат нагоре, а S&P 500 може би се е устремил към нивото 3800. Убедително движение там може дори да насочи биковете към психологическото 4000 след това. Измереното движение е малко над 300 пункта от пробива, което се пада точно при 4000.

Като се има предвид това, вярвам, че нивото 3600 отдолу е вашият краткосрочен под, заедно с 50-дневната EMA, която седи в момента на 3565.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.