Канадският долар е основния на фокус днес в очакване решението за лихвения процент на BoC. Текущият засилен риск на пазарите не оказа особено голямо влияние на лунито. Инерцията нагоре е донякъде ограничена, тъй като цената на петрола се върна в консолидация след скока от миналата седмица. Също така, търговците са по-предпазливи заради индикацията на BoC за възможността за микро намаляване на процента.

В същото време доларът и йената остават под натиск, въпреки че азиатските пазари са смесени. Еврото си отдъхва след вчерашното рали. По-късно днес очакваме и встъпването в длъжност на Байдън като 46-тия президент на САЩ.

Bank of Canada: Открехване на вратата за намаляване на лихвата

Тази сутрин канадският долар леко се засили, тъй като Централната банка на Канада ще проведе днес първата среща за парична политика за месеца. Икономистите са разкъсани от действията, които банката ще предприеме. Някои очакват банката да остави лихвените проценти непроменени на 0.25% и да предупреди за бъдещото им намаляване. Други смятат, че BoC ще направи микро орязване на лихвата, тъй като се ангажира да не ги отвежда на отрицателна територия.

Последните икономически цифри са относително негативни за канадската икономика. Например, страната загуби над 62 000 работни места през декември. Инфекциите с Covid се повишиха, икономиката губи скорост поради блокиранията и разпространението на ваксината напредва бавно, така че може да се направи солидна обосновка за намаляването. Но това наистина необходимо ли е? За мен ситуацията не е достатъчно ужасна, за да може BoC да използва своя последен патрон за лихвата. Вместо това, политиците биха могли да изпратят силни сигнали за бъдещо намаляване на процентите и може би да засилят своята QE програма. Тези действия сами по себе си може да нанесат известни щети на поскъпващото луни.

Друг акцент на срещата ще са актуализираните икономически прогнози. След предишните прогнози през октомври Канада влезе в нова блокировка поради възраждането на случаите на коронавирус. Това вероятно може да доведе до ревизия надолу в прогнозата за БВП за първото тримесечие. Положителното е, че много несигурности, като Brexit сделката, президентските избори в САЩ и ваксините бяха изтрити. Ето защо BoC може да бъде по-оптимистична за перспективите през 2021 г. като цяло.

BoC, лунито и доларът

Комбинация от миролюбиви коментари, ревизии надолу в икономическите прогнози и повишаване на QE вероятно би била достатъчна, за да навреди на канадеца, дори без намаляване на лихвения процент. Миролюбивото изместване от страна на BoC, съчетано с възстановяващия се щатски долар, може да тласне USD/CAD още по-високо. Ако BoC намали лихвата или алармира за това в бъдеще и повиши QE, USD/CAD ще скочи към 1.28. Ако остави процента непроменен, както очаквам, и запази икономическите прогнози позитивни, CAD може да се вдигне от разочарование.

Седмична графика на USD/CAD
Седмична графика на USD/CAD

 

Технически, USD/CAD се задържа в диапазона от 1.2624 – 1.2835, а сигналите в рамките на деня остават неутрални за момента. Краткосрочната перспектива остава мечешка, докато съпротивата 1.2835 е непокътната.

В посока надолу ясен пробив под 1.2624 ще възобнови низходящия тренд от 1.4667 към 61.8% проекция от 1.4667 до 1.2994, приложена от 1.3389, при 1.2355. От друга страна, обаче, пробив над 1.2835 би трябвало да индикира краткосрочно дъно и да обърне изгледите отново нагоре за тестване на съпротивата 1.2957.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.