Азиатските пазари остават в режим на пълен риск, с изключение на Китай, след рекордното движение в САЩ снощи. Този път обаче доларът не бе изправен пред голям натиск за продажби и вместо това се възстанови. Рефлационната търговия и силното нарастване на доходността на облигациите най-накрая може да започнат да подкрепят зелените пари. И все пак, доларът ще трябва първо да се изправи днес пред теста на NFP и на реакциите към данните.

Изглежда NFP по-скоро ще ни разочарова

Икономистите очакват данните за Non-Farm Payrolls да покажат, че американската икономика е създала едва 71 000 нови работни мест. Равнището на безработица се предвижда да е достигнало до 6.8%. А средната почасова печалба се очаква да нарасне с 0.2% на месечна база.

Както редовните читатели знаят, има 4 исторически надеждни водещи индикатора, които наблюдаваме, за да прогнозираме NFP докладите всеки месец. Разглеждайки последните им четения, заетостта в производствения ISM отново се е увеличи до 51.5 през декември, в сравнение с 48.4. Заетостта в PMI за услугите на ISM, обаче, спадна до 48.2 от 51.5 пункта. ADP заетостта показа свиване от 123 000 работни места. Четириседмичната пълзяща средна стойност на първоначалните молби за безработица се вдигна с близо 100 000 до 837 000. Всичко това говори, че можем да очакваме по-скоро лоши данни за NFP.

Каква реакция да очакваме на пазарите?

Големият въпрос сега е дали инвеститорите ще ги пренебрегнат, точно както стана с всички лоши новини, които имахме тази година. Ралитата във валутите и акциите вероятно ще продължат, докато растежът на работни места е положителен. Отрицателно четене, обач, може да бъде трудно игнорирано, особено в началото. Ваксините се пускат, но ще мине много време, преди да се ваксинират големи части от населението. В резултат на това мерките за блокиране ще останат в сила и могат да се затегнат преди да бъдат облекчени. Отрицателният ръст на работните места определено ще изтрие текущите печалби в USD/JPY и ще насочи EUR/USD и GBP/USD към нови върхове.

От друга страна, по-добър от очакваното доклад за NFP може да предизвика бързо рали на облекчение за зелената валута. Въпреки това всяко движение срещу тренда може би ще бъде краткотрайно.

Като обобщение, всичко над 60 000 би било положително, стига да няма сериозен скок в нивото на безработица или забавяне ръста на заплатите. През цялата минала година и през тази инвеститорите пренебрегваха слабите данни, така че докато NFP е важен, повечето хора вече може би са отчели по-слабото освобождаване. Фокусът ще бъде върху това дали 10-годишната доходност може да удължи мощното си рали тази седмица. Но по-важното е дали това може да помогне за създаването на устойчив отскок на долара.

Технически анализ на EUR/USD

Интрадей сигналите по EUR/USD са неутрални с вчерашното отстъпление. Може би ще видим известна консолидация, но се очаква по-нататъшно покачване докато подкрепата 1.2208 остава непокътната. Ясен пробив над 1.2349 би насочил биковете към 61.8% проекция на ръста от 1.0635 до 1.2011, приложена от 1.1602, при 1.2452.

Въпреки това, като се има предвид условието на меча дивергенция в 4-часовия MACD, пробив под 1.2214 би трябвало да покаже формиране на краткосрочен връх. Изгледите ще се обърнат обратно в низходящи за отдръпване обратно към подкрепата 1.2058.

Седмична графика на EUR/USD
Седмична графика на EUR/USD

 

В много по-широка перспектива мечките доминират над EUR/USD от юли 2008 г., когато двойката достигна 1.6038. Низходящата тренд линия от този връх беше пробита през последните няколко месеца, но едва през декември двойката набра достатъчно инерция, за да потвърди бичия пробив. Следващата логическа цел е 1.2554 и убедително движение над нея ще сигнализира за дългосрочно възходящо продължение. Ако биковете успеят да изтласкат двойката нагоре от там, зоната около 1.2750 е следващата по ред, където имаме няколко месечни минимума.

Биковете, обаче, ще се обезсърчат, ако двойката загуби подкрепата 1.2000. Независимо от това няма да се откажат, освен ако EUR/USD не падне под 1.1600 през първото тримесечие на годината, тъй като ще се върне отново под дългосрочната тренд линия. В такъв случай ще влязат в сила по-ниските дъна, защото мечките ще са готови да удължат спада към 1.0339, многогодишното дъно от януари 2017 г.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.