Форекс пазарът остана в тесни граници през азиатската сесия днес. Доларът е леко нагоре, въпреки че председателят на Фед Пауъл допълнително говори за премахване на стимули. Йената също се засилва, докато стоковите валути се отдръпват леко. За седмицата паундът остава най-силният, следван от канадския долар. Еврото е с най-лошо представяне.

Пауъл и Байдън помогнаха на долара да напредне срещу еврото

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви вчера, че „Ще уведомим света. Ще комуникираме много ясно с обществеността и ще го направим, между другото, доста преди активното обмисляне на започването на постепенно намаляване на покупките на активи“. Той добави „Това не би било причина за повишаване на лихвените проценти, освен ако не видим тревожна инфлация или други дисбаланси, които могат да застрашат постигането на нашия мандат.“

По-късно избраният президент на САЩ Джо Байдън очерта своя фискален пакет от 1.9 трлн. щатски долара. Пакетът включва $ 1 трилион като пряко облекчение за домакинствата, с чекови стимули за 1400 щатски долара в допълнение към чековете от 600 щатски долара от последните стимули на Конгреса. 440 млрд. долара ще бъдат използвани за малкия бизнес и общности. А 415 млрд. ще бъдат използвани за отговор срещу вируса и пускането на ваксините.

В резултат доходността на облигациите се вдигна, което даде краткосрочен тласък на долара и съвсем естествено оказа натиск върху еврото.

Ще се разшири ли разпродажбата на еврото преди седмичното затваряне?

EUR/USD спадна близо с 1% тази седмица и ако единната валута не се възстанови преди затварянето в петък, това ще бъде най-резкият й седмичен спад от октомври. Вчера двойката достигна дъно на 1.2110, най-ниското ниво от 11 декември. С очакванията ограниченията да останат през целия януари и февруари в Германия, трудно е да се види, че EUR/USD се движи около 2.5-годишните върхове за по-дълго.

Ето защо продължавам да търся краткосрочна корекция, която трябва да отведе двойката към 1.20. Първата зона на подкрепа е 50-дневната EMA. Освен това имаме и нивото 1.20, което е върхът от 100-пипсовия диапазон на подкрепа, който преди това беше толкова силна съпротива за пазара. При равни равни условия, мисля, че купувачите ще се покажат на едно от тези нива, и особено на 1.20, тъй като е толкова очевидно.

Краткосрочен технически анализ на EUR/USD

Дневна графика и EUR/USD
Дневна графика и EUR/USD

 

Технически, корекцията на EUR/USD от 1.2348 се възобнови чрез пробив под 1.2132. Интрадей сигналите се обръщат надолу за по-нататъшно падане. Но мечките би трябвало да бъдат задържани от клъстерната подкрепа 1.2058, за да видим отскок. Освен 50-дневната ЕМА, там имаме и 38.2% Фибо корекция от 1.1602 до 1.2349 и дъното от 9.12.2020. Ясен пробивът под 1.2058 ще насочи продавачите към 61.8% корекция при 1.1888.

В много по-дългосрочна перспектива мечките доминират EUR/USD от юли 2008 г., когато двойката достигна 1.6036. Низходящата тренд линия от този връх беше пробита през последните няколко месеца, но едва през декември еврото набра достатъчно инерция, за да потвърди бичия пробив. Биковете ще се обезсърчат, ако двойката загуби 1.2000, но няма да се откажат, освен ако еврото не падне под 1.1600 през първото тримесечие на годината, тъй като ще се върне на нива под дългосрочната низходяща тренд линия. В такъв случай ще влязат в сила по-ниски дъна, като двойката ще е готова да удължи спада си до 1.0339, многодесетилетното дъно, публикувано през януари 2017 г.

В посока нагоре, 1.23 ще бъде зоната, на която хората трябва да обърнат внимание, тъй като показва масивна съпротива, простираща се чак до 1.25. Ако успеем да пробием целият този регион, това би било силен знак за еврото в дългосрочен план. Следващата цел на биковете в този случай ще бъде района 1.2750, където двойката има няколко месечни дъна.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.