Днес валутните пазари са доста спокойни в Азия. Спадът на долара се забавя, но той остава най-слабо представящата се основна валута досега, последвана от стоковите валути. Паундът и йената са по-силните през тази седмица, тъй като и двете биват подкрепени от ралита в съответните доходности на облигации. Златото отбеляза четвърта поредна бича сесия и затвори с падаща звезда на дневната графика, намирайки съпротива при 50-дневната ЕMA.

Гледайки напред, китайската Лунна Нова година би трябвало да намали участието на пазара. Икономическият календар днес е слаб, като само американските молби за безработица са планирани за освобождаване.

Пауъл: Далеч от силния пазар на труда, въпреки изненадващото възстановяване

Цените на златото получиха известна подкрепа от миролюбивите коментари на председателя на Фед Пауъл, които бяха предимно повторения. Пауъл отбеляза, че САЩ все още са далеч от силния пазар на труда, ще бъдат търпеливо приспособими и че QE ще остане, докато не се види съществен по-нататъшен напредък.

По-рано златото скочи нагоре, след като слабия доклад за инфлацията сигнализира, че изтъняването може да е по-далеч, отколкото си мислим. Инфлацията несъмнено идва, но се очаква да бъде краткотрайна. Ако отнеме малко повече време на инфлацията, за да се загрее, това може да позволи на пълната купа със стимули да прелее.

Несигурността на пазара на труда ще остане повишена, дори когато служителите могат да се върнат в офисите. Връщането към максимална заетост вероятно е много по-далеч, тъй като много фирми се фокусират върху автоматизацията и работата с по-малко работна сила. Доставянето от Фед няма да изчезне скоро и това би трябвало да бъде много положително за цените на златото в дългосрочен план.

Цената на златото е изправена пред силна съпротива близо до $ 1875 и $ 1880

Възстановяването на златото отново загуби инерция с 4-часовия MACD, пресичащ под сигналната линия. Това се случи след удрянето на 50-дневната EMA и доста преди краткосрочната съпротива 1875.17. Като цяло перспективите остават мечешки, че спадът от 1959.34 като третият етап от корективния модел от 2074.86, е в полза да продължи.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

В посока надолу ясен пробив под подкрепата 1818.58 (там е и 200-дневната ЕМА) ще доведе първо до повторно тестване на 1784.91. Пробив там ще насочи мечките към 1764.25 и след това към 38.2% корекция от 1160.11 до 2074.86 при 1725.64.

Въпреки това, убедително движение над 1875.17 ще докаже, че низходящият лег от 1959.34 е завършил и ще доведе до по-силен отскок. Като цяло вярвам, че при златото ще продължава да се наблюдава волатилност, но все още се опитваме да формираме по-дългосрочен базов модел. По-дългосрочно, мисля, че ще продължим да търсим нивото $ 1960 поради факта, че пазарът бе разпродаден няколко пъти от там.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.