Връщането на рисковите пазари, след солидни икономически данни, тласна S&P 500 и NASDAQ до нови рекордни върхове снощи. Естествено, йената и швейцарският франк се търгуват значително по-ниско, но и еврото не изостава. Макар и да са стабилни, стоковите валути са разбити от паунда и долара. По-конкретно, зелените пари ще са на фокус с днешния отчет за NFP, за да видим дали ще затвърдят своето краткосрочно рали.

Ще отведе ли NFP EUR/USD до 1.19 и USD/JPY над 106?

Пазарите очакват ръст от 85 000 работни места през януари, докато нивото на безработица би трябвало да се задържи на 6.7%. Разглеждайки някои данни, свързани със заетостта, ръстът на частните работни места в ADP изненада добре със 174 000. Заетостта в производствения ISM нарасна умерено от 51.7 на 52.6. Заетостта в PMI за услугите на ISM обаче направи впечатляващ обрат, скачайки от 48.7 до 55.2. Четириседмичната пълзяща средна стойност на първоначалните молби за безработица, от друга страна, се увеличи с 11 хиляди до 848 хиляди.

Така че като цяло в днешния доклад на NFP има перспектива за някаква изненада, може би с ръст на работните места над 100 хиляди. Обикновено, когато данните потвърждават пазарните настроения, въздействието върху пазара може да бъде по-значително. В този случай щатският долар може да реагира особено добре на по-добър от очакваното доклад на NFP. Няма да отнеме много на EUR/USD, за да падне до нови дъна и евентуално да тества 1.19. USD/JPY обаче се движи по-бавно и преди да достигне 106 може да срещне предизвикателство при 200-дневната ЕMA и ноемврийския връх около 105.60.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В случай на масивен доклад бих предпочела да търся дълги позиции в чувствителните към риск активи, включително индекси и USD/JPY. Технически, повишаването на USD/JPY от 102.58 поне коригира мечия тренд от 111.71. По-нататъшно рали би трябвало да се наблюдава към 38.2% Фибо корекция от 111.71 до 102.58 при 106.06. От друга страна, пробив под незначителната подкрепа 104.97 ще обърне първо сигналите в неутрални и ще донесе консолидация, преди да организира ново рали.

Ако обаче данните разочароват, тогава покупки на GBP/USD ще са нещото, за което бих помислила, като се има предвид постоянната сила на паунда. Особено след като Банката на Англия заяви, че не иска да сигнализира, че идват отрицателни лихви, въпреки че ще се подготви за нулеви проценти, ако е необходимо. И защото ревизира прогнозата си за БВП за 2021 г. до 7.25% от 6.25% през ноември. Банката добави: „Прогнозира се БВП да се възстанови бързо към нивата преди COVID през 2021 г., тъй като програмата за ваксиниране води до облекчаване на свързаните с Covid ограничения и здравословните проблеми на хората“.

Накъде може да отиде DXY от тук?

Дневна графика на доларовия индекс
Дневна графика на доларовия индекс

 

Ралито на доларовия индекс тази седмица потвърди краткосрочното дъно на 89.21. Непосредственият фокус сега е върху бившата подкрепа, обърната в съпротива 91.74. Решителен пробив там ще покаже, че покачването от 89.21 е поне корекция на низходящия тренд от 103.00. В този случай вероятно ще видим известно ускорение на DXY към 38.2% корекция от 103 до 89.21 при 94.48.

В посока надолу, най-близката подкрепа е при 91.02, последвана от психологическото ниво 90.00.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.