Днес паундът спада, докато фокусът се насочва към решението за лихвения процент на BoE и по-важното – позицията по отношение на отрицателните лихви. Еврото и швейцарският франк също остават като цяло слаби. Новозеландският и канадският долари се разделят с някои печалби, тъй като рисковите пазари отново се смесиха. Но озито донякъде пречупва тренда с отскок. Купуването на долари се засилва в азиатската сесия и има някои перспективи в посока нагоре, в зависимост от утрешния отчет за NFP.

Ще приеме ли Банката на Англия негативните лихвени проценти?

Днес се очаква BoE да запази непроменена паричната политика, като лихвеният процент да се задържи на 0.1%, а целта за закупуването на активи на GBP 895 млрд. Ще бъдат публикувани и новите икономически прогнози. Очакваме BoE да преразгледа прогнозата надолу за БВП през 1Q21, за да отрази икономическите ефекти от текущото блокиране.

Но основният акцент ще бъде върху реториката по отношение на отрицателните лихвени проценти. Очакваме BoE да остави вратата отворена за тях. И все пак, изглежда няма консенсус между членовете по отношение на прилагането им. Защото външните и вътрешните членове остават разделени по отношение на икономическите перспективи. Докато външните членове изглеждат по-предпазливо настроени, вътрешните вече са нагоре. Наскоро Андрю Бейли отбеляза, че може да е преждевременно да се прилагат негативни лихви. Например той предположи, че има „много въпроси“ с отрицателните проценти и политиците все още „не са обсъждали“ въпроса. Фактът, че вътрешните членове имат мнозинство в комисията от девет, предполага, че препятствието за приемането на този инструмент е голямо.

Казвайки „не“ на негативните лихви със сигурност може да е най-правилното решение за биковете по паунда

По принцип се очаква централната банка да приеме отрицателните лихвени проценти като инструмент, но да спре да ги използва. Очакванията са лихвите да останат на или над настоящото ниво от 0.1% до средата на 2023 г.

С Brexit зад гърба ни и разпространението на ваксината, нарастващият темп на икономиката може да бъде на хоризонта през Q2 и H2. А общата устойчивост на паунда ни казва, че инвеститорите не са твърде загрижени, защото Великобритания е водеща в света при ваксинирането на своите граждани. Така че считам, че има голям шанс централната банка да се съсредоточи върху по-оптимистичната перспектива за краткосрочния икономически удар от блокирането.

Оптимистичните икономически данни и оптимизмът по отношение на ваксините ще надхвърлят притесненията относно Brexit. И BoE би трябвало да сложи край на спекулациите за отрицателните лихви, повишавайки стерлинга. Но все пак ако Бейли предизвика нови спекулации относно тази възможност, GBP/USD ще падне бързо и агресивно.

Технически анализ на GBP/USD

Пробивът на GBP/USD под второстепенната подкрепа 1.3609 предполага, че се извършва по-задълбочена корекция. Интрадей сигналите стават отново низходящи за тест на подкрепата на канала (сега в района на 1.3481). Там се очаква силна подкрепа, която да задържи мечките и да доведе до възобновяване на възходящия тренд.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Убедително движение над съпротивата 1.3683 ще обърне изгледите за нагоре, за да доведе до повторно тестване на съпротивата 1.3758. Въпреки това, ясен пробив под линията на  подкрепа на канала ще потвърди, че вече имаме корекция на цялостния тренд от 1.1409. Краткосрочните изгледи ще се превърнат в мечи за по-дълбоко падане.

В по-голямата картина се наблюдава покачване от 1.1409 в средносрочен план. По-нататъшно рали би трябвало да се наблюдава до съпротивата 1.4376 и нагоре. В посока надолу е необходим пробив под подкрепата 1.2675, за да покаже завършването на възхода. В противен случай перспективите ми ще останат предпазливо възходящи, дори в случай на дълбоко отдръпване.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.