Доларът остава слаб, докато пазарите очакват свидетелстването на Пауъл пред Конгреса

Доларът остава като цяло мек в азиатската сесия днес, тъй като пазарите очакват показанията на председателя на Фед Пауъл. AUD и NZD продължават да бъдат най-добре представящите се валути.

Акциите пак се търгуват смесено. Dow и DAX продължават да висят около върховете и поддържат живи шансовете за по-нататъшно покачване, преди да се види корекция. Суровият петрол, златото, среброто и медта се търгуват по-високо и изглеждат бичи в близко бъдеще.

Днес ни предстои относително натоварен ден в икономическия календар. Докато паундът и доларът ще намерят посока от цифрите, изявлението на Пауъл ще бъде ключовия двигател за пазарите. Повсеместният спад на зелените пари е знак, че инвеститорите очакват предпазливи коментари.

Дори икономическите перспективите да са ярки, има много малка причина Фед да промени курса си, особено с неотдавнашния скок в доходността на облигациите. Пауъл вероятно ще говори за значението на временното покачване на инфлацията и ще се съсредоточи върху средносрочните перспективи и очаквания, като отново ще подчертае, че приспособителната парична политика е необходима в обозримо бъдеще. Всякакви разговори за изтъняване са преждевременни. Миролюбиви коментари като тези би трябвало да удължат плъзгането на долара, отвеждайки USD/JPY към 104.50 и AUD/USD до 80 цента.

Новозеландският долар напредва преди заседанието на RBNZ

Standard & Poor’s повиши кредитния рейтинг на Нова Зеландия до AA+ от AA, изпращайки NZD до 34-месечен връх спрямо щатския долар. Очаква се RBNZ да запази паричната политика непроменена на срещата си тази нощ.

OCR ще се запази на 0.25%, докато програмата LSAP ще се поддържа на 100 NZD. Очакваме RBNZ да комуникира с пазара за изтъняването през последните няколко месеца. Възможно е централната банка да намекне за намаляване на тавана през следващите месеци.

След някои обнадеждаващи икономически данни, RBNZ може да звучи по-оптимистично в изявлението си, както и с икономическите прогнози. Икономическите данни, публикувани след срещата през ноември, са обнадеждаващи, като нивото на потребителските цените и пазарът на труда са на път да постигнат целта. Това би трябвало да доведе до подобрения в икономическите прогнози.

Финансовите условия се затегнаха, тъй като кривата на доходност се измести нагоре и кивито се повиши значително. Засега отрицателните проценти са по-вероятно изключени. Независимо от това, централната банка може също да иска да се въздържа да каже нещо, което ще повиши обменния курс на кивито. Въпросът е как RBNZ би постигнала този баланс.

NZD/USD възобновява бичия тренд, дългосрочна съпротива при 0.75

Новата година започна за NZD/USD с нов 2 ½ -годишен връх на 6 януари на 0.7315, преди да консолидира в симетричен триъгълник до 9 февруари, образувайки вимпел. След това двойката проби над горната тренд линия на флага. Така възходящият тренд на NZD/USD се възобнови чрез пробив над съпротивата 0.7315 и достигна до 0.7342 вчера.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

В краткосрочна перспектива текущото покачване от 0.5468 следва да е насочено към 61.8% проекция на ръста от 0.6589 до 0.7315, приложена от 0.7157, при 0.7605. Въпреки това, ключовата съпротива при 0.7547, 61.8% Фибо корекция на спада от 0.8835 до 0.5468, идва точно преди гореспоменатата цел 0.7605.

Освен това изявлението на RBNZ представлява малък риск за кивито в смисъл, че банката може да иска да понижи силния валутен курс. Ако RBNZ стане малко по-войнствена, а Фед остане по-миролюбив, двойката може бързо да се придвижи нагоре. Затова ще обърнем голямо внимание на инерцията на следващия ход. Но във всеки случай перспективата ще остане възходяща, докато подкрепата 0.7157 издържи, дори в случай на дълбоко отстъпление. Целта за формирания вимпел е дължината на „дръжката“ на флага, приложена от точката на пробив, което е близо до 0.7900.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.