Предварителните PMIs впечатляват

Акциите в САЩ се вдигнаха, след като председателят на Фед Пауъл и министърът на финансите Йелън засилиха ярките си перспективи за икономиката и позицията си по отношение на инфлацията, държавния дълг, нуждата от приходи за постоянни разходи и свръхдобрата ангажираност на пазара на труда. PMIs в САЩ също потвърдиха позитивизма. Доларът и йената остават най-силните валути за седмицата, а WTI петрола се вдигна отново над 60 долара.

Европейските предварителни показатели за PMIs също лесно надвишиха пазарните очаквания, но продължаващите блокировки вероятно ще натежат върху четенията през следващия месец. Затова PMIs не успяха да дадат на еврото така необходимия тласък и единната валута достигна най-ниското си ниво от ноември насам. Разбира се, спорът за ваксините на AstraZeneca с ЕС продължава да тежи върху европейската валута.

Петролът се възстанови на фона на проблемите в Суецкият канал

Цената на суровия петрол се повиши по време на американската сесия вчера, тъй като пазарът реагира на продължаващите събития в Суецкия канал. Голям кораб, собственост на тайландската компания Evergreen, е блокирал канала, правейки невъзможно преминаването на други кораби. Това може да повлияе на доставките на нефт в много страни, тъй като повечето кораби от Близкия изток преминават през канала. В крайна сметка очакванията са каналът да бъде освободен днес или най-късно утре, което накара цената на WTI да отстъпи леко тази сутрин. Данните от EIA от друга страна показаха, че броят на петролните запаси в САЩ се е увеличил с над 1.9 млн. барела миналата седмица.

Пазарът на енергия до голяма степен е оценил краткосрочния удар в търсенето на суров петрол и започва да се чуди дали OPEC+ може да обмисли по-задълбочено производство на следващата месечна среща. ОПЕК+, главно Саудитска Арабия, се справи твърде добре с работата по изненадване на пазарите и подсилване цените на петрола. Летвата е вдигната високо и ако OPEC+ не сигнализира за готовност да се направи повече, суровият петрол може бързо да възобнови низходящия тренд.

Технически анализ на суровия петрол

Тази сутрин суровият WTI петрол, въпреки отстъплението, се търгува над нивото $ 60 и засега се задържа над дъното от миналата седмица при 58.30. Аз предпочитам да изчакам и да видя дали черното злато може да защити 55-дневната EMA (сега на 58.34) за втори път. Отскокът от сегашните нива ще запази краткосрочния възходящ моментум за удължаване на средносрочния бичи тренд към структурната съпротива 65.43.

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

 

Убедителен пробив под 55-дневната EMA, обаче, ще покаже, че WTI се намира в средносрочна корекция. Би следвало да се види по-дълбоко падане до 38.2% Фибо ниво от 33.81 до 67.84 при 54.87, преди корекцията да завърши.

А дотогава, фокусът ми днес ще се насочи към срещата на SNB и молбите за безработица.

Очаква се SNB да запази паричната политика непроменена

Швейцарският франк се задържа стабилно спрямо долара преди първото решение за лихвения процент на Швейцарската национална банка (SNB) за годината. Очаква се банката да остави лихвените проценти непроменени на ниво от -0.75% и евентуално да намекне за евентуално повишение по-късно тази година. Анализаторите също очакват SNB да подобри прогнозата си за растежа на икономиката, тъй като последните данни бяха по-добри от очакваното. Например, PMIs и продажбите на дребно в страната бяха относително силни. Равнището на безработица пък остава значително ниско на фона на пандемията.

Технически, вниманието ми е върху съпротивата 0.9374 в USD/CHF. Ясен пробив там ще възобнови по-голямото покачване от 0.8757. Следващата цел на биковете е 61.8% Фибоначи корекция на спада от 0.9901 до 0.8757 при 0.9463.

Дневна графика на USD/CHF
Дневна графика на USD/CHF

 

Отхвърлянето от 0.9374 ще доведе до ново понижение за удължаване на консолидацията. Но спадът би трябвало да бъде ограничен от 38.2% корекция на ръста от 0.8870 до 0.9374 при 0.9184, за да доведе до отскок.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.