Скромните пазари маскират страховете на Фед

Пазарите остават предпазливи като цяло. Докато DOW и S&P 500 достигнаха нови рекордни върхове снощи, печалбите бяха все пак скромни. Златото и WTI петрола също са затворени в тесни рейнджове, очаквайки пробив. На валутните пазари паундът очевидно е подложен на известен натиск от кръстосани продажби срещу другите европейски валути. Имаше и кратък полет на щатския долар, след като почти цяла Европа изтегли ваксината AstraZeneca. В момента еврото и франка са една идея по-силни сред основните валути.

Гледайки напред, немските икономически настроения на ZEW ще са основният акцент в европейската сесия. По-късно през деня САЩ ще пуснат продажбите на дребно, индекса на цените на вноса, промишленото производство, бизнес запасите и жилищния индекс на NAHB.

Предстои ни натоварена седмица за валутния пазар като цяло. Предвидени са срещите на 3 централни банки, продажбите на дребно в САЩ, БВП на Нова Зеландия, доклада за заетостта в Австралия и продажбите на дребно в Канада. Разбира се, основният фокус ще бъде съобщението за паричната политика на Фед. Всяко едно от тези събития, обаче, може да има значимо въздействие върху валутите, което може да доведе до интересни ходове.

Какво да очакваме от предстоящата среща на FOMC?

Фокусът на срещата на FOMC тази седмица е как Фед ще реагира на нарастващата доходност и бързото подобряване на икономическите условия. Председателят Джеръм Пауъл даде ясно да се разбере в последните коментари, че не се притеснява, но колко дълго политиците в САЩ могат да останат спокойни, ако доходностите продължават да се увеличават?

Очаквам всички мерки на паричната политика да останат непроменени на срещата. Федералният резерв ще остави покупките на активи на стойност 120 млрд. долара, а лихвата по Федералните фондове ще бъде 0-0.25%. Всички насоки напред ще останат непокътнати.

Освен декларацията за политиката и пресконференцията, Фед ще публикува и актуализираните икономически прогнози и точковата диаграма. В светлината на оптимистичните икономически данни по време на междинния период, одобрението на $ 1.9 трлн. фискални стимули и насърчаване на напредъка на ваксинацията, Фед вероятно ще подобри значително прогнозата за ръста на БВП за тази година. Нивото на безработица също ще бъде ревизирано надолу. Въпреки че инфлацията може да бъде преразгледана нагоре, основният индикатор би трябвало да остане до голяма степен подобен на предишните прогнози.

Дори ако Пауъл продължава да омаловажава хода на доходността, точковата графика най-вероятно ще се издигне нагоре. Когато това се комбинира с по-високите икономически прогнози, щатският долар би следвало да удължи своето покачване. Ако падне, очаквам ловците на сделки да нахлуят бързо. Ако доларът удължи печалбите си, EUR/USD е изложена на най-голям риск от корекция. По-високи от очакваното продажби на дребно в САЩ този следобед ще направят отличен намек преди мача.

Ако вербалното отблъскване срещу пазарния натиск не е достатъчно през следващите дни и седмици, следващата стъпка за Фед може да бъде корекция на програмата за закупуване на активи. Ако търговията с рефлация наистина излезе извън контрол, FOMC може да бъде принуден да преразгледа опцията за контрол на кривата на доходност.

XAU/USD остава уязвима за по-нататъшно плъзгане в очакване на FOMC

Като се има предвид, че наскоро Пауъл омаловажи очакванията за незабавни действия по ограничаване на рязкото нарастване на разходите за дългосрочни заеми, ястребов наклон може да се окаже негативен за златото. Това, от своя страна, изисква известна предпазливост за агресивните бикове и тяхното позициониране.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Технически, фокусът остава върху незначителната съпротива 1740.41, за да се определи дали е образувано краткосрочно дъно при 1676.74. Условията за по-силен отскок са налице, като известна подкрепа се наблюдава от долната линия на средносрочния мечи ценови канал. Ясен пробив над 1740.41 ще бъде и първият знак, че падането от 2074.86 е завършило като корекция с три вълни. След това вниманието ще бъде върнато към 55-дневната EMA (сега на 1792.68).

Обаче отхвърляне от 1740.41, последвано от пробив под 1676.74, може да удължи корекцията до 50% Фибо ниво на ръста от 1160.11 до 2074.86 при 1617.62. Дори може да видим тест на 61.8% Фибоначи корекция при 1509.41, преди да се сформира дъно.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.