Търсенето на долари нараства поради притеснения относно европейските локдауни

Новозеландският и австралийският долари ускоряват спада днес, тъй като разпродажбите в азиатските акции се засилват. Развитието на пазарите се породи от подновената загриженост относно третата вълна от коронавирусни инфекции в Европа и връщането към блокиране. Новините относно ваксините също бяха отрицателни, тъй като Хонконг временно спря ваксинацията с Pfizer/BioNTech. Йената продължава да бъде най-големият победител тази седмица, следвана от долара и еврото.

Избягването на риска получи допълнителен тласък, когато Джанет Йелен заяви пред депутатите, че бъдещите повишения на данъците ще са необходими за плащането на инфраструктурни проекти и други публични инвестиции. Йелън свидетелства пред Комитета за финансови услуги на Камарата заедно с председателя на Фед Пауъл, който повтори, че очакваният краткосрочен скок на инфлацията ще бъде преходен. Това спомогна доходността на Хазната да се укроти, като бенчмаркът се понижи до 1.6048%. И Йелън, и Пауъл ще да дадат отново показания пред банковата комисия на Сената по-късно днес.

Прочетете и коментарите на Николай Тосков за състоянието на пазарите днес.

PMIs на частния сектор поставят на фокус паунда, еврото и зелените пари

Докато драмата за ваксините в Европа се развива, предварителните четения на PMIs за март за еврозоната могат да генерират някои положителни заглавия за затруднената икономика. Облекчаването на част от ограниченията в някои страни вероятно е довело до подобряване на услугите в региона и цялостната активност през март. Въпреки че напоследък няколко държави затягат повече борбата си с вируса, перспективите остават мътни, поради което инвеститорите фокусират вниманието си върху напредъка на ваксините на ЕС, който се разглежда като единственият постоянен изход от блокировките.

Прогнозите за PMIs са, че тъй като икономическото възстановяване в световен мащаб набира темпове и търговията се възстановява, производителите вероятно са се радвали на още един месец здравословно търсене на износ през март. А докато европейските държави влизат и излизат от локдаун, секторът на услугите се очаква да продължи да се свива през март, но с по-ниски темпове.

Ще успеят ли данните да облекчат болката на еврото от ваксините?

Еврото е на заден ход след натиска на ЕЦБ срещу нарастващите доходности, така че всяка печалба от малко по-ярки данни за PMIs вероятно ще бъде ограничена. По-добри от очакваното цифри биха могли да помогнат на EUR/USD да пробие над съпротивата 1.1989. Това ще потвърди формирането на краткосрочно дъно и ще проправи пътя на биковете за тест на 1.2243. Преди това, обаче, Фибоначи разширението от 123.6% на низходящия тренд от септември до октомври 2020 г. при 1.2107 може да се превърне в следващата важна съпротива.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Ако данните разочароват, двойката ще се плъзне под 200-дневната ЕMA (в момента я тества), отваряйки пътя към 38.2% Фибоначи при $ 1.1757, което в миналото действаше като силна подкрепа. Започне ли да изглежда така, сякаш няма да има значително облекчаване на рестрикциите за вируса преди лятото, еврото вероятно ще продължи да губи привлекателност и единственият потенциален променящ играта ход в този момент ще е, ако ЕС успее да обедини действията си на фронта на ваксинацията.

Дотогава, от техническа гледна точка фокусът ми е към подкрепата 1.1834. Ясен пробив там ще възобнови цялата корекция от 1.2349. По-дълбок спад ще се наблюдава към 38.2% корекция на ръста от 1.0635 до 1.2349 при 1.1695.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.