Американският долар се търгуваше по-ниско спрямо повечето основни валути вчера. Според последния доклад инфлационният натиск се увеличава, но не толкова бързо, колкото се опасяваха инвеститорите. Въпреки че се очаква цените да се повишат допълнително през март, засега инфлационните опасения до известна степен са облекчени, което позволи доходността да спадне и Dow Jones да достигне нови върхове. А днес фокусът се насочва към решението за паричната политика на ЕЦБ.

Конгресът прие законопроекта за помощи срещу Covid-19 от 1.9 трлн. долара

Dow удари нов рекорден връх снощи, с помощта на отстъплението при доходността на облигациите и заради преминаването на пакета за икономически стимули от $ 1.9 трлн. Законопроектът беше приет в Камарата с 220 на 221, след като мина през Сената с 50 на 49 вота в събота. Сега законопроектът ще се насочи към Белия дом за подписване от президента Джо Байдън.

Dow Jones затвори нагоре с 1.46% или 464.28 пункта при 32 297.02. Възходящите перспективи бяха запазени след изтегляне от 55-дневната EMA миналата седмица. Индексът също така остава вътре в краткосрочния възходящ ценови канал. Бичият тренд е в ход към 61.8% проекция на ръста от 18 166 до 29 194.50, приложена от 26 060, при 32 832.93.

Пазарите очакват реакцията на ЕЦБ към нарастващата доходност

В много отношения решението на ЕЦБ за лихвения процент днес ще е най-рисковото събитие тази седмица. Не само ще чуем председателя Кристин Лагард, но и икономическите прогнози ще бъдат актуализирани. Очаквам политиците да преразгледат рязко надолу прогнозата за ръста на БВП през 1-вото тримесечие. Прогнозите за инфлацията, обаче, би трябвало да бъдат подобрени в светлината на последните събития. По отношение на паричната политика очаквам всички мерки да останат непроменени.

Що се касае до ръста в доходността на европейските облигации, вероятно е твърде рано ЕЦБ да предприеме действия. Докато някои служители призовават за незабавно ускоряване на QE покупките, за да се намали доходността, някои други омаловажават необходимостта от незабавни действия. А това предполага, че те могат да управляват този риск просто чрез устна намеса. Заплашването на пазарите с действия може да е достатъчно засега. Ако ръстът продължи и застраши условията за заемите или икономически условия, тогава ЕЦБ ще натисне паник бутона.

Ако банката постави повече акцент върху волатилността на пазара и увеличи покупките на облигации, EUR/USD ще спадне до нови минимуми. Ясен пробив под 1.1835 ще разшири корекцията от 1.2349 до 61.8% Фибо корекция на ръста от 1.0635 на 1.2349 при 1.1695.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Ако обаче ЕЦБ запази атмосфера на оптимизъм и намекне всяко предприето движение да не бъде последвано от по-нататъшни действия, EUR/USD може да се върне към 1.20. Пробив над съпротивата 1.1952 ще покаже краткосрочно дъно и ще обърне изгледите за нагоре. Силен отскок може да бъде видян обратно към съпротивата 1.2243.

EUR/GBP също е уязвима преди ЕЦБ да коментира доходността

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

 

EUR/GBP ще бъде една от двойките за следене в отговор на събитието днес. Възстановяването от 0.8538 беше ограничено доста под спадащата 55-дневна EMA, което запазва краткосрочната перспектива в полза на мечките. Убедително движение под 0.8538 ще разшири целия низходящ модел от 0.9499 към ключовото дългосрочно ниво на подкрепа 0.8276 (дъното за 2019 г.).

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.