FOMC надгради своите прогнози

Доларът спадна широко през нощта, тъй като пазарите преминаха в лек риск апетит след решението за FOMC. По-добра икономическа перспектива беше очертана от новите икономически прогнози. И все пак стана ясно, че засега Фед дори не обмисля намаляване на покупките на активите. DOW и S&P 500 се повишиха до нови рекорди, докато 10-годишната доходност също затвори по-високо. В момента стоковите валути са най-силните за седмицата. Днес в озито се забелязва и допълнителна сила след много по-силните от очакваното работни места. Сега фокусът ще се обърне към решенията за паричната политика на BoE и BoJ.

Едно от предизвикателствата пред централните банкери е да убедят инвеститорите, че няма да бъдат повлияни лесно от нарастването на доходността на глобалните облигации, когато става въпрос за извършване на промени в текущата им свободна парична политика. Докато обясняват, че условията се подобряват, те трябва да продължат да подчертават, че все още има много несигурност и не са готови да направят съществени промени в политиката в скоро време.

Все пак ще следим за улики относно общите възгледи на MPC към BoE по въпроса за растежа, доходността и инфлацията. Но подробностите може да бъдат предоставени едва по-късно в доклада за паричната политика през май. Вижте пълният анализ какво да очакваме от BoE.

BoJ: Преглед на политиката, за да се съсредоточи върху рамката за контрол на кривата на доходност и покупката на ETF-и

Очаква се Банката на Япония (BoJ) да запази стабилния си лихвен процент на -0.1% след двудневното политическо заседание, което ще приключи утре. По-важното е, че BoJ ще публикува констатациите от своя преглед на политиката заедно с изявлението си.

Предвижда се BoJ леко да разшири обхвата си на дългосрочните лихвени проценти, за да позволи на лихвите да се движат около целта от 0%. Освен това BoJ може да направи промени в своята стратегия за покупка на борсово-търгувани фондове (ETF), за да има по-голяма гъвкавост в своята парична политика. В момента банката има годишна цел за закупуване на ETF-и от 6 трлн. йени ($ 55 млрд.) с горна граница от 12 трлн. йени и премахването на годишната цел може да бъде осъществим вариант.

„BoJ трябва да купува ETFs гъвкаво, когато й е необходимо, за да се справи с рязкото разширяване на рисковите премии“, отбеляза Курода.

Ще реагират ли пазарите на прегледа на политиката?

Тъй като Курода се чувства удобно с политиката и позицията на японската йена, валутата ще продължи да се ръководи от движението в доходността на хазната. Доходността на съкровищните бонове на САЩ вероятно ще продължи да се увеличава в краткосрочен план, тъй като икономиката се възстановява и това би трябвало да разшири спреда между доходностите в САЩ и Япония. Следователно, би трябвало да направи щатския долар по-благоприятна инвестиция.

В този момент пазарът вероятно ще види продължаване на движението и всъщност промяна на тренда в USD/JPY поради факта, че имаме толкова голямо разминаване между лихвените проценти в САЩ и Япония. В крайна сметка това е пазар, който не можете да скъсявате, освен ако, разбира се, Фед не смени изцяло паричната си политика, нещо, което е много малко вероятно да се случи. Като се има предвид това, бих очаквала много шумна търговия напред, но очевидно има огромна промяна в настроенията на пазара.

USD/JPY под 109.00, докато BoJ се настройва да разшири обхвата около дългосрочната цел

Всички деноминирани в JPY двойки нарастват стабилно от началото на годината, тъй като разпространението на ваксината и безпрецедентната фискална и парична подкрепа сочат към стабилна експанзия в световната икономика. USD/JPY скочи с над 5% през 2021 г. след затварянето на последните 4 месеца на 2020 г. на отрицателна територия. GBP/JPY се търгува над 152.00 за първи път от април 2018 г., а EUR/JPY тества 29-месечни върхове над 130.00.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Технически, интрадей сигналите по USD/JPY остават първо неутрални. Очаква се по-нататъшно покачване, докато незначителната подкрепа 108.33 издържи. В посока нагоре ясен пробив над 109.35 ще възобнови ралито от 102.58 към психологическата съпротива 110.00. Убедително движение там ще има по-големи последици.

В посока надолу, обаче, пробив под 108.33 ще означава сформирането на краткосрочен връх. Изгледите в рамките на деня ще бъдат обърнати надолу за корекция в кратки срокове. Следете подкрепата 107.00 за евентуалното привличане на повече купувачи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.