Форекс: устойчив риск апетит

Доходността на световните облигации леко се понижи тази седмица, което помогна за възстановяването на американските и европейските акции вчера. Но положителните настроения не бяха така силно отразени в азиатската сесия днес. Разпродажбите в швейцарския франк и йената, и в по-малка степен еврото, изглежда се забавят. Но тези три валути остават като цяло слаби. Доларът се опитва да разшири възстановяването си, но се бори да набере скорост спрямо стоковите валути NZD, CAD и AUD. Австралийският долар е стабилен след не дотам вдъхновяващото изявление на RBA.

Данните за PMIs също подкрепиха настроенията вчера, като данните от части от Азия, Европа и Северна Америка надвишиха очакванията.

Проблем ли е скъпият AUD за RBA?

Австралийският долар беше най-добре представящата се валута за деня и тази сила ще бъде проблем за Резервната банка. Снощи RBA изненада пазара, когато обяви покупки на облигации на стойност 4 млрд. AUD. Това стана след непланираното закупуване на краткосрочни облигации на стойност 3 млрд. AUD миналия петък.

Централната банка предприема агресивни мерки за спиране нарастването на доходността на облигациите. Докато всички се фокусираха върху повишаването доходността на Хазната на САЩ и на немските бундове, австралийските доходности преживяха подобен скок. В началото на февруари доходността на 10-годишните австралийски облигации беше 1.12%. Миналият петък тя достигна рекорд от 1.91%.

RBA остави политиката непроменена по време на срещата си днес

В световен мащаб RBA отбеляза, че доходността на дългосрочните облигации се е увеличила „значително през последния месец“. Това „отчасти отразява повишаване на очакваната инфлация в средносрочен план до нива, които са по-близки до целите на централните банки“. Движението в доходността е свързано с ценовата волатилност на други активи, включително валутни курсове. А австралийският долар „остава в горния край на диапазона от последните години“.

RBA остави паричната политика непроменена, както се очакваше. Паричният процент и целта за 3-годишната доходност се запазват на 0.10%. Параметрите на механизма за срочно финансиране и програмата за закупуване на държавни облигации също се запазват непроменени. Централната банка също така запази обещанието да „поддържа силно подкрепящи паричните условия, докато нейните цели бъдат постигнати“. Очаква се условията за повишаване на лихвата да бъдат изпълнени „най-рано до 2024 г.“.

Технически анализ на AUD/USD

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

AUD/USD беше в бичи тренд от началото на ноември 2020 г., след което беше поставена на пауза през януари, образувайки флаг. Двойката проби флага нагоре на 9 февруари и напредваше добре по пътя си към целта на фигурата близо до 0.8400. Но сега интрадей сигналите в AUD/USD се обърнаха в неутрални с 4-часовия MACD, който пресече под сигналната линия. Консолидацията от 0.8006 все още може да продължи.

Но като цяло перспективите ще останат възходящи, докато подкрепата 0.7563 издържа. В посока нагоре, пробив над незначителната съпротива 0.7844 ще обърне изгледите в посока нагоре за повторно тестване на 0.8006. Пробив там ще удължи по-големият възходящ тренд от 0.5508. Убедително движение под 0.7563, обаче, ще доведе до по-дълбока корекция.

В по-голямата картина, целият низходящ тренд от 1.1079 (върха за 2001) вече трябваше да е завършил при 0.5508 (дъното от 2020). Повишаването от 0.5508 може да бъде или началото на дългосрочен бичи тренд, или коригиращо покачване. Реакциите при ключовата съпротива 0.8135 ще разкрият за кой случай става въпрос. Но във всеки случай се очаква средносрочното рали да продължи, докато подкрепата (бивша съпротива) 0.7413 издържи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.