Докато NASDAQ и S&P 500 затвориха при нови рекорди снощи, в азиатската сесия нямаме проследяване чрез рискови покупки. Инвеститорите както обикновено са все още предпазливи преди срещата на Фед. Доларът се възстановява като цяло, но инерцията в посока нагоре е много слаба. Лунито увеличава печалбите си и сега води леко другите валути. USD/JPY се търгува смесено сред слабата реакция към решението на BoJ и икономическите прогнози.

Ако желаете за получавате идеи за дългосрочна инвестицея в акции, спекуации с акции или форекс търговия, може да се регистрирате тук и да станете част от нашата инвеститорска общност.

BoJ запазва настройките на паричната политика непроменени

BoJ запази паричната си политика непроменена днес, както се очакваше. Съгласно рамката за контрол на кривата на доходност, краткосрочният лихвен процент се задържа на -0.1%. 10-годишната цел за доходността на JGB се запазва на около 0%. Централната банка ще продължи да купува ETFs и J-REITS с горни граници от около JPY 12 трлн. и JPY 180 млрд. съответно.

BoJ също така се ангажира да продължи с QE с контрол на кривата на доходност „стига да е необходимо“ и „да продължи да разширява паричната база“, докато основният CPI не надвиши целта от 2% по „стабилен начин“. Централната банка също така ще „следи отблизо“ въздействието на COVID-19 и „няма да се поколебае да предприеме допълнителни мерки за облекчаване, ако е необходимо“.

Що се касае до прогнозите, BoJ каза, че „икономиката вероятно ще се възстанови“, тъй като въздействието на COVID-19 постепенно отслабва. След това се предвижда „да продължи да нараства с положителен цикъл от доходи до засилване на разходите“. Прогнозите за растежа на БВП бяха ревизирани нагоре, „поради по-силното вътрешно и външно търсене“. Прогнозата за CPI за фискалната 2021 г. беше понижена „поради ефектите от намаляването на таксите за мобилни телефони“. Но перспективите са „крайно неясни“.

USD/JPY подрязва интрадей печалбите след бездействието на BoJ

След първоначалната реакция на пазара USD/JPY едва се движи и се задържа в диапазона си около 108.20. USD/JPY губи отчасти низходящата инерция, както се вижда на 4-часовия MACD. Но по-нататъшен спад може да се очаква, докато съпротивата 108.54 (върха от 20 април) издържи. Спадът от 110.96 трябва да е насочен към 61.8% корекция на ръста от 102.58 до 110.96 при 105.78.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В посока нагоре, обаче, ясен пробив над 108.54 ще покаже сформиране на краткосрочно дъно. Интрадей сигналите ще се обърнат отново нагоре за тестване зоната на съпротива 108.99 – 109.95.

В по-голямата картина покачването от 102.58 може да е завършило на 110.96 като трети лег на модела от дъното 101.18. Средносрочната перспектива е първо неутрална, тъй като двойката може да премине в странична търговия между 101.18/111.71. Ще следя структурата и инерцията на спада от 110.96, за да преценя шанса за възходящ пробив на по-късен етап.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.