Еврото се търгува смесено преди срещата на ЕЦБ

Канадският долар скочи повсеместно през нощта след войнственото изтъняване на BoC. И все пак в момента все още лунито е една от най-слабите валути за седмицата заедно с долара. Що се отнася до днес, пазарите засега са доста спокойни. Американските акции направиха силен отскок през нощта, което може да постави основата за повече рекордни върхове преди седмичното затваряне. Позитивните настроения бяха пренесени до известна степен и в Азия. Еврото пък се търгува смесено, очаквайки решението на ЕЦБ и изявлението на Лагард.

Преглед на ЕЦБ: Предястие на юнската среща

Както написах вчера, BoC стана първата банка, която обяви намаляване на QE покупките си. Но не очаквам толкова много новини от предстоящото заседание на ЕЦБ. Доходността в Европа се стабилизира, тъй като централната банка „ускори значително“ темповете на покупки на PEPP в средата на март. Икономическите данни от тогава бяха смесени. Затова вярвам, че политиците ще повторят низходящия риск за икономическите перспективи в краткосрочен план, като същевременно добавят малко оптимистичен привкус върху развитието през 2H21. Срещата се очертава като спокойна.

Каквото и да казват и правят ЕЦБ и Кристин Лагард, обаче, те трябва да са достатъчно убедителни, за да се опитат да запазят доходността и еврото „на ниски нива“ до следващото заседание на 10 юни (когато ще имат нови прогнози).  Целта на тази среща вероятно ще бъде да остави време, докато ЕЦБ може да види колко бързо страните могат да се отворят отново и колко ефективно могат да се разпространяват ваксините.

Кристин Лагард ще трябва да говори така, че задържи доходността и еврото надолу

Тъй като не се очакват промени нито в политиката, нито в езика на изявлението, целият фокус ще бъде върху пресконференцията на Лагард. Шефът на ЕЦБ вероятно ще звучи малко по-позитивно по отношение на перспективите за еврозоната, тъй като настоящите тежки блокировки и по-бързите ваксинации проправят пътя за значително отваряне на европейските икономики до началото на лятото.

Но с покачването, както на доходността, така и на еврото в навечерието на срещата, има нарастващ риск Лагард да потвърди позицията на ЕЦБ относно намесата на пазарите на облигации. Това може да предизвика известно прибиране на печалбите в евро/долар и да тласне двойката към 50% Фибо корекция на спада от януари-март при $ 1.2025. Пробив под това ниво може да изпрати мечките по-надолу за тест на 38.2% Фибоначи при $ 1.1948. Там се намира и 50-дневната ЕМА. При по-стръмна разпродажба може да видим двойката да спадне към 23,6% Фибоначи от $ 1.1855.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Ако обаче Лагард звучи по-оптимистично от очакваното по отношение на перспективите и не натиска прекалено силно срещу по-високата доходност, еврото скоро може да пробие над 61.8% корекция при 1.2102 долара. Това може да привлече февруарския връх $ 1.2243 в полезрението на биковете като тяхна следваща цел. Всеки намек, че Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP) на банката може да не изпълни пълния си курс – въздържайте се от използването на „пълния пакет“, както казва ЕЦБ, също може да бъде положителен за еврото.

На този етап, докато подкрепата 1.1942 издържи, все още очаквам отскока от 1.1703 да продължи, за да се тества отново 1.2243/2349. Но това е по-вероятно да се дължи на собствената слабост на долара.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.