Доларът се възстанови леко вчера, тъй като настроенията към риска се стабилизират, но все още е една от най-слабите валути за седмицата, заедно с CAD. Паундът се опита да удължи ралито, но губи инерция спрямо еврото. Междувременно йената се представи най-зле, но вече възстанови някои от по-ранните загуби. Форексът пазарът е възможно първо да премине в кратък консолидационен режим.

Банката на Канада: История за изтъняване покупките на облигации

Днешното решение за паричната политика на BoC се очертава като сложно. От една страна, икономическите данни са много добри и възстановяването е по-бързо от очакваното. Около 90% от работните места, загубени по време на COVID пандемията, са възстановени. Очаква се БВП да се вдигне над нивата преди пандемията през второто тримесечие. По-късно днес се прогнозира CPI за март да се ускори до +2.3% на годишна база от 1.1% през февруари. Въз основа на всички положителни икономически отчети, BoC може да бъде по-уверена и готова да ограничи покупките на облигации.

Основният негативен риск за перспективите остава пандемията. Мерките за блокиране се затегнаха, тъй като страната е изправена пред сериозна трета вълна от случаи на коронавирус. Междувременно ефективността на ваксините пред новите щамове остава под въпрос.

Все пак очаквам BoC да намали своите покупки на активи до CAD 3 млрд. на седмица от CAD 4 млрд./седмица. Овърнайт лихвата би трябвало да остане на ефективната долна граница от 0.25%. Тъй като икономическите доклади показват подобрение по-рано от очакваното, трейдърите ще се интересуват дали членовете ще коригират насоките напред в светлината на по-оптимистичната перспектива. Очаквам централната банка да надгради икономическите прогнози.

USD/CAD среща препятствие близо до 1.2600

Канадският долар се повиши до едномесечен връх в понеделник с оглед на оптимизма към централната банка, но вчера бе разпродаден, тъй като инвеститорите виждат риска от предпазливост.

Що се отнася до пазарната реакция относно срещата на BoC, изглежда, че намалението на покупките на облигации е до голяма степен отчетено в цената. Следователно новините може да не увеличат значително лунито, освен ако централната банка не обяви по-голямо намаление, отколкото прогнозират анализаторите. Обнадеждаващ поглед върху икономиката и войнствен тон по време на пресконференцията, съчетани с по-силни икономически прогнози, биха могли да бъдат идеалният коктейл за CAD, особено след като щатският долар спада.

Ако банката запази положителни изгледи и подчертае перспективата за възстановяване, USD/CAD може да се понижи до 1.25. Ако BoC се съсредоточи върху рисковете и тонът на нейното изявление е предимно предпазлив, USD/CAD може да скочи значително над 1.27, тъй като търговците може да започнат покриване на късите позиции.

Технически анализ на USD/CAD

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Интрадей сигналите в USD/CAD са леко в посока надолу, тъй като понижението от 1.2646 би следвало да се спусне още надолу към дъното 1.2365. Пробив там ще възобнови по-големият мечи тренд от 1.4667. Като цяло изгледите ми ще останат низходящи, докато съпротивата 1.2742 издържи, дори и в случай на нов отскок.

В по-голямата картина спадът от 1.4667 се разглежда като трети лег на коригиращия модел от 1.4689 (върха за 2016). По-нататъшен спад би трябвало да се наблюдава обратно до 1.2061 (дъното от 2017 г.) Във всеки случай е необходим ясен пробив над подкрепата, обърната в съпротива 1.2994, за да се индикира средносрочно дъно. В противен случай перспективата ще остане низходяща в случай на силен отскок.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.