Щатският долар продължава да пада срещу всички свои основни съперници преди NFP, като е особено слаб срещу сигурните убежища. От друга страна, вчера Уолстрийт напредна и DJIA установи нов рекорден връх. Европейските индекси също се повишиха в четвъртък. Доходността на Министерството на финансите на САЩ намаля, като доходността по 10-годишните облигации падна до 1.55%.

Единната валута напредна умерено, тъй като EUR/USD се установи на 1.2060, въпреки оптимистичните локални данни. AUD/USD се доближава до 0.7800, докато USD/CAD спадна до 1.2160. Златото скочи до 1 818, най-високото ниво от миналия февруари, докато цените на суровия петрол се понижиха и WTI завърши деня на $ 64.81 за барел. GBP/USD приключи деня под 1.3900, след като BoE не успя да впечатли.

Централната банка остави базовия лихвен процент непроменен на ниво от 0.10% и запази механизма за закупуване на активи стабилен на ниво от 895 млрд. паунда, както се очакваше. BoE също забави темпото на ежеседмично изкупуване на облигации и очаква покупките да приключат около края на 2021 г. Накрая, политиците ревизираха прогнозите за растежа и инфлацията, като сега очакват БВП да достигне 7.25% през 2021 г. и 5.75% през 2022 г. През 2021 г. се очаква да видим инфлация средно от 2.5%.

Фокусът сега се измества към NFP доклада от САЩ

Звездите изглеждат подредени в полза на американския пазар на труда през април. Икономиката се разраства бързо, работодателите са уверени и потребителите са готови да отхвърлят ограниченията от изминалата година. Работните места извън селското стопанство се очаква да се покачат до 978 000 през април след силното увеличение през март. Нивото на безработица се очаква да спадне до 5.8% от 6%. Средните почасови доходи би трябвало да излязат на 0%.

Освен ако не настъпи неочаквано развитие в хода на пандемията, следващият политически ход от страна на Фед би трябвало да бъде намаляване на покупките на облигации от сегашните $ 120 млрд. на месец. Спекулацията на кредитния пазар е единствено относно времето на изтъняването, а Фед прави всичко възможно, за да ни обезкуражи. Всяка статистика, която доближава икономиката до намаляване покупките на облигации, поддържа долара. Отговорът на форекс пазара към NFP ще бъде линеен, колкото по-високи са данните, толкова по-добре за долара.

Щатският долар може да падне, ако NFP отчетът не е достатъчно добър

Причината за по-слаб долар е, че инвеститорите имаха достатъчно време да позиционират и приберат печалбите си от търговията за възстановяването в САЩ. Тъй като всички очакват силен ръст на работните места, отстрани има малко купувачи. Основната причина, поради която щатският долар не може да се вдигне, е, че инвеститорите насочват вниманието си към глобалното възстановяване. Ваксинациите в еврозоната придобиват все по-голяма сила и няма да мине много време, преди да бъдат облекчени ограниченията.

За широко базирано рали след NFP ще трябва да видим нови работни места над 1 милион, възходящо ревизиране за март, ниво на безработица от 5.8% или по-добро и положителен среден почасов ръст на доходите. Всичко това трябва да бъде отчетено, за да може USD/JPY да възобнови покачването си до 110 и EUR/USD да спадне до 1.20.

USD/JPY остава над 109.00 преди NFP

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

USD/JPY остава в консолидацията от 109.69, а сигналите в рамките на деня са неутрални. По-нататъшното покачване остава предпочитаният от мен сценарий, докато подкрепата 108.70 е непокътната. В посока нагоре, пробив над 109.69 ще възобнови отскока от 107.47 за повторно тестване на върха 110.96.

В посока надолу, обаче, ясен пробив под 108.70 ще обърне изгледите отново в низходящи за тест на подкрепата 107.47, за да разшири модела от 110.95.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.