Валутните пазари засега са смесени, с изключение на ясната сила на новозеландския долар тази седмица след по-войнствените коментари на РБНЗ. Докато озито също се търгува по-високо спрямо другите валути, определено изостава от кивито. Доларът се възстанови вчера, но отново загуби инерция. В резултат EUR/USD отстъпи от новия 19-седмичен връх, но еврото не иска да се предаде толкова лесно. Канадският долар също намери известна основа след вчерашното оттегляне.

При акциите азиатските пазари се търгуват смесено в тесни граници, след като американските индекси закриха с лека положителна нотка. Сега златото се опитва да защити нивото 1900, докато WTI петролът се бори около $ 65.

Немските данни и американските поръчки за дълготрайни стоки на хоризонта

Доверието на потребителите в Германия от Gfk и търговският баланс на Швейцария ще бъдат публикувани през европейската сесия. САЩ ще освободят молбите за безработица и поръчките за дълготрайни стоки в очакване на продажбите на жилища и ревизията на БВП по-късно през деня.

Потребителското доверие в Германия не успява да отчете ръст от повече от година и потребителите остават песимисти по отношение на икономическите условия, въпреки че се очаква икономиката да се възстанови през следващите месеци. Разпространението на ваксината продължава и някои части на държавата отварят икономиката отново. През април потребителският климат спадна до -8.8, а прогнозата за май е -5.3 пункта. Продължителната слабост в доверието на потребителите е в остър контраст с доверието в бизнеса, тъй като компаниите остават оптимисти за икономическите условия. Немският бизнес климат Ifo се повиши до 99.2 през май, най-високото ниво от април 2019 г.

Инвеститорите ще следят отблизо и предстоящите американски данни, които биха могли да имат значителен ефект върху посоката на EUR/USD. Днес ще видим предварителният БВП за първото тримесечие. Първоначалната оценка достигна 6.4%, а консенсусът по втората оценка беше преразгледан нагоре до 6.5%. Поръчките на дълготрайните стоки ще бъдат пуснати по същото време. Очаква се индикаторът да се забави до 0.7% през април, от 1.0%.

EUR/USD избледнява отскача от седмичното дъно

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

По-големият възходящ тренд остава непокътнат, като текущото отдръпване се разглежда като позициониране за последния напън към върха за 2021 г. (1.2349). Интрадей сигналите в EUR/USD остават неутрални с настоящето отстъпление. Но се очаква по-нататъшно покачване, докато подкрепата 1.2160 остане непокътната. Ясен пробив над 1.2266 ще възобнови ръста от 1.1703 за повторно тестване на 1.2349. Убедителен пробив там ще възобнови по-големия възходящ тренд от 1.0635 за тест на важната съпротива 1.2555 като следваща цел на биковете.

В посока надолу, обаче, пробив под подкрепата 1.2160 ще забави възходящия сценарий. Търговските сигнали в рамките на деня ще станат отново низходящи, за да се разшири моделът на консолидация от 1.2349 с друг низходящ лег.

В по-голямата картина покачването от 1.0635 се разглежда като трети лег на модела от 1.0339 (дъното от 2017). По-нататъшно рали може да се види към съпротивата при 1.2555 (38.2% Фибо корекция на спада от 1.6038 до 1.0339). Това ще остане и предпочитаният случай от мен, докато подкрепата 1.1602 издържи. Реакцията при 1.2555 трябва да разкрие основния дългосрочен моментум в двойката.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.