Форекс пазарите остават в смесен консолидиращ режим през азиатската сесия. NZD бе на положителна територия в понеделник след солидните продажби на дребно. Австралийският долар се търгува леко по-високо след силните данни по експорта. Но това се компенсира от връщането на Мелбърн към пандемичните ограничения за маски и събирания. Доларът леко отслабва, докато азиатските акции се възстановяват, заедно с йената и канадския долар. Европейските валути засега са стабилни.

Търговията със сигурни убежища отстъпи стабилно на фона на оптимизма за глобалното икономическо възстановяване и в комбинация с покачване на американските акции, озито и кивито проследяват седмичните върхове и се насочват към силно затваряне за месеца.

Следете сигналите ни за спокулативна търговия и дългосрочни инвестиции като се абонирате за нашите услуги.

RBNZ се очаква да задържи курса на политиката

Резервната банка на Нова Зеландия провежда политическото си заседание утре рано сутринта. Подобно на много други централни банки, RBNZ намали основния си лихвен процент до рекордно ниски нива от 0.25%. На предишното заседание през април централната банка остави програмата си за мащабни покупки на активи непроменена на „до“ 100 млрд. долара. Политиците отбелязаха, че пълното възстановяване ще отнеме време и, подобно на Фед, РБА и ЕЦБ, те биха разглеждали временните фактори, които могат да доведат до по-висока инфлация.

Икономическите данни, публикувани след последната среща, продължават да се подобряват. Пазарът на труда продължи да се засилва. Равнището на безработица спадна до 4.7% през 1Q21. RBNZ не е очаквала темпът да достигне това ниво до 2023 г. Индексът на разходите за труд нарасна с +1.6% на годишна база през периода. По отношение на инфлацията, CPI се покачи до 1.5% за 1Q21. А в понеделник видяхме скок в продажбите на дребно за първото тримесечие до 2.5%.

Балансирайки низходящите и възходящите рискове, очаквам RBNZ да надгради икономическите оценки на предстоящата среща, като отчете последните положителни развития. И все пак политиците ще продължат да приписват скока на инфлацията на временни фактори. Всички мерки по паричната политика би трябвало да останат непокътнати.

Все пак пазарите ще търсят намеци за потенциално намаляване на QE предвид силата на възстановяването на Нова Зеландия. Това може да доведе до рязко повишаване на NZD.

NZD/USD се бори да намери посока

NZD/USD консолидира между 0.7115 и 0.7305 от 15 април. Изненада от RBNZ, обаче, може да избута двойката извън диапазона. Като цяло двойката се търгува нагоре от дъното през март 2020. NZD достигна връх при 0.7464 на 25 февруари, след което се отдръпна до 50% Фибо ниво на ръста от септемврийското дъно до върха през февруари. Със силната инерционна линия, благоприятстваща бикове по NZD/USD, възходящ пробив над 23.6% Фибо корекция на 0.7237 остава предпочитаният сценарий. Въпреки това, всяко по-нататъшно повишаване трябва да премине първо 0.7270, преди да тества месечния връх при 0.7304.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

В обратна посока, движенията на отдръпване могат да бъдат игнорирани, докато не видим пробив на подкрепата 0.7195 (бивша съпротива). След това 0.7180, 0.7150 и 0.7135 биха могли да забавляват продавачите на NZD, преди да ги насочат към месечното дъно на 0.7115.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.