Щатският долар се повиши до най-силното си ниво спрямо японската йена за 15 месеца. Акциите и валутите се възползваха от уверението на председателя на Фед Пауъл, че бързият ръст на инфлацията като през 70-те години е „много, много малко вероятно“. А с доверието на централната банка инвеститорите повишиха рисковите активи. По-силният апетит за риск бе една от основните причини, поради които търсенето на паунда и суровините надмина щатския долар, а печалбите на зелените пари бяха ограничени до йената, швейцарския франк и еврото.

На Уолстрийт Nasdaq затвори на рекордно висока стойност в сряда, докато другите основни американски индекси завършиха по-ниско заедно с европейските акции. Повече за търговията с акции може да намерите тук.

Цените на петрола пък се изстреляха до близо 2-годишен връх, след като доклада за запасите на суров петрол в САЩ засили възгледите за затягане на пазара, докато пътуванията се засилват в Европа и Северна Америка.

Превю на BoE: Още не е време за изтъняване

Очакванията за повишаване на лихвения процент се повишиха във Великобритания след изненадващия войнствен обрат от страна на Фед. Независимо от това, Банката на Англия вероятно ще сигнализира, че все още е необходимо търпение, когато обяви решението си по паричната политика днес. Това вероятно ще mостави паунда да не може да възстанови скорошните си загуби спрямо долара.

Политическата среща в четвъртък обаче няма да включва нови икономически прогнози или пресконференция за обсъждане на икономическото развитие. Следователно, политиците ще имат оправдание да игнорират призивите за парично затягане засега и да запазят статуквото до заседанието през август.

Ако централната банка предложи, че по-нататъшни ходове могат да бъдат предприети по-късно това лято или в началото на есента, кабелът може бързо да увеличи печалбите си. Но ако банката копира настроението на Фед и подчертае временния характер на по-високия CPI, паунда може да потъне бързо.

Технически анализ на GBP/USD

Интрадей сигналите в GBP/USD остават неутрални с фокус към 4-часовата 55 EMA (сега на 1.3980). Ясен пробив над нея ще предположи, че корекцията от 1.4242 вече е завършила на 1.3786. Изгледите ще се обърнат за по-силно покачване към повторно тестване на 1.4242.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

В посока надолу, убедително движение под незначителната подкрепа 1.3859 (дъното от понеделник) ще възобнови корекцията до 1.3669 и по-надолу.

В по-голямата картина, докато бившата съпротива 1.3482, сега превърната в подкрепа издържа бичия тренд от 1.1409 все още трябва да продължи. Ясен пробив над съпротивата 1.4376 ще доведе до по-големи възходящи последици и ще насочи биковете към 38.2% корекция от 2.1161 (върха от 2007 г.) до 1.1409 (дъното за 2020) при 1.5135.

Но пробив под подкрепата 1.3482 ще докаже, че покачването от 1.1409 е завършило и ще доведе до по-дълбок спад към 1.2675 и по-долу.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.