Канадският долар поскъпна вчера, след пробив в цената на петрола и отчасти подкрепен от солидните данни за растежа на БВП. Австралийският долар е втората валута по сила, докато доларът също се възстановява. От друга страна, паундът обърна предишните ралита, след като не успя да се задържи над ключовата съпротива срещу долара. Последващата разпродажба превърна лирата в най-слабата валута вчера, последвана от кивито.

OPEC+ се съгласиха да се придържа към съществуващите си планове

Цените на петрола се повишиха в сряда, след като ОПЕК и нейните съюзници се придържаха към плана си за предпазливо връщане на доставките на петрол през юни и юли, докато очакват търсенето на гориво да скочи силно през лятото в САЩ. Предвид силното възстановяване на търсенето на суровия петрол в САЩ и набиращата скорост в Европа, рисковете от недостиг по-късно тази година нарастват.

Това се очакваше, но би имало смисъл някои страни да започнат да заемат позиция за срещата през следващия месец. OPEC+ не обсъди връщането на иранския петрол, тъй като съживяването на ядрената сделка все още не е финализирано.

В резултат цената на суровия петрол WTI се повиши до $ 68.05, увеличавайки ръста след празника за Мемориал деня в САЩ в понеделник.

Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от октомври 2018 г.

Технически, пробивът на суровия WTI петрол над съпротивата 67.84 потвърждава възобновяването на възходящия тренд. Краткосрочният бичи сценарий се потвърждава от силната подкрепа на нарастващата 55-дневна EMA. Следващата цел е психологическо ниво $ 70 и след това дългосрочната съпротива $ 76.78.

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

 

Въпреки че вярвам, че нивото от 70 долара ще предизвика малко съпротива, много вероятно е в крайна сметка да видим този пазар да се издигне нагоре и да пробие тази зона. Краткосрочните отдръпвания там към този момент би трябвало да продължат да предлагат възможности за покупки. Очаквам плитка корекция поради подобрените настроения. Като спадовете в идеалния случай ще бъдат задържани от зоната $ 67.00/66.50 и ще осигурят по-добри нива за повторно влизане на бичия пазар.

Само ясен пробив под $ 66 би поставил биковете на изчакване за по-дълбока корекция.

CAD/JPY също е на път към ключовата зона на съпротива при 91.63 и 61.8% проекция от 77.90 до 88.29, приложена от 85.42, на 91.81. Ще видим дали CAD/JPY ще отстъпи от там или силата в цените на петрола ще тласне двойката над тази ключова зона на съпротива.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.