Доларът напредва, тъй като търговците се подготвят за решението на Фед

Азиатските акции бяха потиснати в сряда, тъй като с инвеститорите са предпазливи относно всякакъв намек за войнственост от страна на Фед, като се има предвид, че високите оценки на активите разчитат толкова много на безкрайното предлагане на супер евтини пари.

Данните за китайските продажби на дребно и индустриалното производство предложиха и друга причина за предпазливост, като се очаква известно забавяне на годишния растеж.

Индексът на щатския долар (DXY) поддържа възходящото движение от предния ден в района около 90.50-60. Йената е с най-лошо представяне, последвана от паунда и озито. Еврото е най-силно, следвано от кивито и след това долара.

На стоковите пазари златото се укрепи около $ 1855 за унция, недалеч от едномесечния връх. Цените на петрола продължиха възходящия си ход, за да достигнат най-високата си стойност от 2018 г. на фона на признаците на засилено търсене и все още ограничените доставки. Brent се покачи с 37 цента до 74.20 долара за барел и се стреми към върха от 2019 г. при 74.73. Суровият WTI петрол в САЩ добави 33 цента до 72.53 долара.

Какво можем да очакваме от срещата на FOMC днес?

Не очаквам Фед да говори за изтъняване по време на срещата тази седмица. Политиците вероятно ще намекнат повече за това на симпозиума Джаксън Хоул през август, докато официално съобщение най-вероятно бъде направено на срещата на FOMC през септември.

Целта на лихвения процент на Фед ще остане на 0-0.25%. Програмата за закупуване на активи също ще остане непроменена на 120 млрд. долара на месец.

По-скоро аз съм по-заинтересована от мнението на банката за бързото нарастване както на заглавната, така и на основната инфлация на предстоящата среща. Фед също ще разкрие най-новите икономически прогнози и точковата диаграма. Очаквам подобрения на прогнозите за инфлацията за тази година. Що се отнася до средносрочната точкова графика, мнозинството през март прогнозира, че първото покачване ще дойде през 2024 г. Но мнението, че прогнозите ще преминат към затягане още през следващата година става все по-разпространено на пазарите.

Разбира се накрая ще има и сесия с въпроси и отговори към Пауъл и всичко ще бъде в неговите ръце. Ако той признае необходимостта от започване на разговори за изтъняването, EUR/USD може да спадне към 1.20, а USD/JPY може да направи пробег до 111.

Ако обаче Пауъл избягва да говори за това и намали незабавната необходимост от обсъждане на намаляване на покупките на активи, като ефективно удвои виждането, че инфлацията е преходна, щатският долар може да падне бързо и агресивно.

Доларът очаква точковата графика на Фед, за да разшири ралито

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

USD/JPY все още е ограничена в рейнджа между 109.18 – 110.32, а интрадей сигналите остават неутрални в този момент. В посока нагоре, ясен пробив над 110.32 ще възобнови покачването от 107.47. Изгледите ми ще се обърнат за нагоре за повторно тестване на върха 110.96.

В посока надолу, убедително движение под 109.18 ще насочи мечките към подкрепата 108.55, а след това и към 107.47. В по-голямата картина средносрочната перспектива остава неутрална, докато съпротивата 111.71 е непокътната. Въпреки това, тъй като бе забелязана забележителна подкрепа от 55-дневната EMA, покачването от 102.58 е леко в полза да се разшири. Решителен пробив над съпротивата 111.71/112.22 ще предполага средносрочен бичи обрат.

DXY остава близо до месечния връх

Дневна графика на DXY
Дневна графика на DXY

 

Както споменах, доларовият индекс се повиши леко и би било важно да се види дали биковете ще успеят да пробият над 90.60. Това може да предизвика покачване до 91-91.50 в средносрочен план, което показва известно отстъпление за другите валути в световен мащаб.

Междувременно при евентуално отдръпване, мечките ще бъдат предизвикани от подкрепата 90.35, включително и от линията на подкрепа на ценовия канал от юни. В случай, че цената падне под 90.35, психологическият магнит 90.00 и линията за подкрепа на гореспоменатия канал близо до 89.90 ще бъдат ключови за следене.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.