Пресконференцията на ЕЦБ поставя еврото под светлината на прожекторите, а инфлацията в САЩ също е на фокус

Активността беше мудна на валутните пазари вчера, като доларът остана без промяна спрямо йената. Еврото леко отстъпи до $ 1.2170 преди срещата на ЕЦБ, докато паунда се понижи до 1.4100 долара. Австралийският и новозеландският долар също бяха леко надолу.

През нощта пазарите с фиксиран доход видяха най-големите движения, след като някои анализатори посочиха неуспех в по-нататъшните усилия за стимулиране на САЩ. Други пък предложиха вероятно изчистване на късите позиции преди майския CPI.

На Уолстрийт за S&P 500 се отдръпна малко от рекордно високите си стойности през май, като големите технологични акции се вдигнаха заедно с акциите в здравеопазването, но завършиха с 0.1% по-ниско. Dow спадна с 0.44%, а Nasdaq Composite се понижи с 0.09%. Вижте анализите и сделките на Николай Тосков на капиталовите пазари.

Днес пазарите очакват политическата среща на ЕЦБ, на която банката вероятно ще запази своите политически насоки непроменени и ще публикува актуализирани макроикономически прогнози за еврозоната. Освен това САЩ пускат CPI малко след това, което може да повлияе на щатския долар. Очакванията са, че CPI в САЩ ще се ускори с 0.4% през май, като годишният темп ще достигне 3.4%.

Какво да очакваме от ЕЦБ?

Фокусът на срещата на ЕЦБ тази седмица е върху перспективите за покупки на PEPP през втората половина на годината. Въпреки че икономиката на еврозоната се подобри и напредъкът във ваксинирането се ускори от последната среща, очаквам политиците да запазят текущия темп на покупките за още 3 месеца. Другите мерки на паричната политика би трябвало да останат непроменени. Програмата за закупуване на активи (традиционното QE) при 20 млрд. евро/месец съответно и лихвения процент по депозитите от -0.5%.

Независимо от разделените възгледи между членовете, затягането на финансовите условия, приглушената основна инфлация и несигурният и неравен път на възстановяване предполагат, че централната банка ще запази миролюбивия тон. Най-новите икономически прогнози вероятно ще бъдат ревизирани нагоре от март, предвид икономическите подобрения.

ЕЦБ може да избере да избягва разговор за изтъняване, докато данните не се изравнят с очакванията. Ако ЕЦБ избегне такива разговори, EUR/USD ще потъне към 1.21 на фона на разочарованието. Но ако доверието им в възстановяването е толкова силно, че искат да постави началото на намаляването на активите сега, EUR/USD може да скочи, тъй като Фед се придвижва по-далеч след пътя към нормализиране на политиката.

Но нека не забравяме и CPI на САЩ, който излиза почти по същото време и могъл да разтърси щатския долар. USD/JPY може да получи тласък при добър доклад, но печалбите би следвало да бъдат ограничени преди срещата на Фед следващата седмица.

Пазарните реакции при някои от кросовете на еврото

По отношение на пазарните реакции бих обърнала голямо внимание на два европейски кроса, EUR/CHF и EUR/GBP.

Дневна графика на EUR/CHF
Дневна графика на EUR/CHF

 

EUR/CHF спада преди срещата и сега се търгуват малко под ключовата зона за подкрепа 1.0915 (38.2% корекция 1.0503 до 1.1094 при 1.0903 и 200-дневната ЕМА). По-дълбоки разпродажби под долната линия на мечешкия канал може да доведе до низходящо ускорение. Това поне би означавало, че падането от 1.1094 е по-дълбока корекция на цялостния тренд от 1.0503. Тогава е вероятно да видим по-дълбоко падане до 1.0750 (61.8% Фибо корекция).

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

 

От друга страна, перспективата за EUR/GBP е малко по-възходяща, тъй като ценовите действия от 0.8718 са по-скоро коригиращи. Това показва, че отскокът от 0.8471 все още не е приключил. Но са необходими някои ангажирани покупки, за да се прокара първо EUR/GBP през 55-дневната EMA. Пробив над 0.8670 наистина би аргументирал, че подобно покачване е готово да се възобнови към 0.8718.

Ако това се случи, EUR/CHF също може да бъде върне обратно в гореспоменатата зона за подкрепа 1.0903/15. Ще видим по какъв начин ще се отиграе.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.