Фед остави лихвите непроменени и продължава да купува облигации

Щатският долар отслабна след срещата на FOMC, което повиши рязко златото и среброто. Цените на петрола също се повишиха и можем да очакваме Brent да тества $ 77-78, докато WTI може да се повиши до $ 75, преди да видим някакъв обрат.

На срещата през юли Фед звучеше предпазливо оптимистично. Членовете признаха непрекъснатите подобрения в икономическите дейности и че „икономиката е постигнала напредък към“ „целите за максимална заетост и ценова стабилност“. Оставяйки всички мерки на паричната политика непроменени, председателят Джером Пауъл потвърди продължаващите дискусии за изтъняване. Пауъл каза: „Икономиката е постигнала напредък към целите, откакто определи такта за изтъняване през декември и ще продължи да оценява напредъка в предстоящите срещи“. Така че очаквам да чуем още коментари от служители на Фед за подготовката на евентуално съобщение през декември.

Доларовият индекс падна, но бих изчакала да видя дали ще успее да тества и да пробие надолу 92 или ще отскочи, за да се покачи отново към 93 в средносрочен план. Еврото и паунда изглеждат силно бичи, търгувайки се към 1.19 и 1.40, съответно. От друга страна, озито и USD/JPY изглежда се движат в рейнджове между 0.73 – 0.74 и 109.00/50 – 110.80.

Цените на петрола явно все още имат еднопосочен билет за нагоре

Цените на суровия петрол се повишиха, след като докладът на EIA за петролните запаси показа, че пазарът на петрола ще остане стегнат, тъй като производството изглежда ограничено и търсенето остава силно. Запасите в САЩ отбелязаха по-голям от очакваното спад от 4.09 млн. барела от предходната седмица. Консенсусната оценка беше за намаление от 2.4 милиона. Въпреки всички опасения относно Delta, изглежда, че търсенето на суров петрол е минимално засегнато към момента.

В резултат, цените на WTI петрола обновиха двуседмичните върхове

Цените на петрола WTI достигнаха около 72 долара, с 0.15% надолу в рамките на деня, по време на азиатската сесия в четвъртък. Ако успеем да пробием над върха на дневната свещ от сряда, това може да е достатъчна причина да изпратим този пазар към нивото 75 долара. Естествено, това е голяма, кръгла, психологически значима фигура и разбира се област, в която преди това сме виждали продажби. При евентуален пробив над нея, следващата цел на биковете ще е месечният връх на 76.38 долара.

Дневна графика на WTI петрола
Дневна графика на WTI петрола

 

От друга страна, 10-дневната ЕМА и седмичната зона на консолидация около 71.50 ще предхождат психологическия магнит от 70 долара, за да предизвикат продавачите на WTI. Нивото от $ 70, разбира се, е свързано и с 50-дневната EMA. В крайна сметка пазарът ще трябва да вземе своето решение и със сигурност изглежда, че напоследък се опитваме да натрупаме възходяща инерция.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.