Форекс пазарът бе доста спокоен в Азия, с основните двойки и кросовете, заседнали в тесните рейнджове от вчера. Рисковите настроения са смесени. Докато американските индекси удължиха рекорда снощи, азиатските индекси се борят, изтегляйки се след разширените разпродажби в Хонг Конг. Като цяло европейските валути са по-стабилни заедно с йената. От друга страна, доларът и стоковите валути отслабват.

Биковете по DXY си отдъхват преди ключовите събития тази седмица

Като погледнем икономическия календар, ще бъде натоварена седмица за валутния пазар. Имаме срещата по паричната политика на FOMC, данни за БВП на редица страни, инфлацията и заетост. Също така доста от големите технологични компании ще публикуват отчетите за печалбите си, а след като американските акции достигнаха нов рекорд вчера, инвеститорите ще следят внимателно тези резултати. Големи разочарования могат да предизвикат повсеместно прибиране на печалбите.

Ако се интересувате от инвестиции в акции или искате да се възползвате от добрите резултати на подобни компании, запознайте се с новата ни услуга Дивидентно портфолио.

Освен това Фед ще започне двудневното си заседание по-късно днес, като трейдърите ще направят анализ на изявлението и пресконференцията на Пауъл утре вечерта. Ще се търсят улики как централната банка ще балансира бързо нарастващите цени с усложнението от увеличените коронавирусни инфекции.

И все като най-движещите сили на пазара може да се окажат приходите на технологичните гиганти. Или, по-точно, риск апетитът. Ако акциите продължат да увеличават печалбите си, щатският долар и японската йена ще отслабнат. Ако отчетите за печалбите разочароват, предизвиквайки рязка разпродажба на акции, тогава нищо друго няма да има значение и всички основни валути могат да паднат. Въпреки че индексът на щатския долар (DXY) не е валутна двойка, той има потенциал за голяма волатилност тази седмица.

DXY раздаде част от скорошния ръст

DXY се натъкна на съпротива миналата седмица при 93.20 в близост до горната линия на възходящия ценови канал от май. Вчера индексът се оттегли надолу и тества долната тренд линия на канала и 23.6% Фибоначи на спада от 103 до 89.21, при 92.50. Ясен пробив под тази подкрепа и 21-дневната ЕМА (сега на 92.41) може да обърнат сигналите в низходящи за тестване на дъното от юли и 200-дневната ЕМА в района на 92.00.

Дневна графика на DXY
Дневна графика на DXY

 

Моите очаквания са положителната позиция на долара да остане непроменена, докато DXY индексът се търгува над 200-дневната ЕMA. Като алтернатива, отскок от 21-дневната ЕМА и покачване близо до 93.00 би трябвало да се превърнат в спусъка за ново рали нагоре към месечния връх и максимума от април, близо до 93.20. В случай, че биковете задържат юздите и над 93.20, фокусът ще бъде годишният връх близо до 93.50.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.