Делта вариантът се разпространява

Като цяло настроенията на пазара се стабилизират в Азия, след масовото избягване на риска снощи в САЩ, тъй като тревогите за въздействието на делта варианта нараснаха. Dow спадна с -2.09%, S&P 500 се понижи с -1.59%, а NASDAQ намаля с -1.06%. Доходността за 10-годишните облигации спадна с -0.119 до 1.181. Докато индексите в Азия все още са надолу, загубите все пак са ограничени.

Вижте още как да надхитрим и победим пазара с един динамичен портфейл в акции.

Йената и швейцарският франк отстъпиха някои печалби, но остават преобладаващо най-силните валути. Стоковите валути пък са най-слабите, водени от канадския долар. Засега доларът и еврото се търгуват смесено, заседнали между тях.

Фокусът ще остане върху това дали опасенията относно Делта вариантите на COVID-19 ще се разпространят по-нататък.

Акциите падат, тъй като огнищата на вируса предизвикват страхове за глобалното възстановяване

Пазарите изглежда сега преизчисляват някои от по-оптимистичните сценарии за растеж за следващите тримесечия. А инвеститорите бяха предпазливи, защото ограниченията все още могат да се върнат, както вече се случва в някои страни като Австралия, въпреки че икономиката е по-адаптирана след повече от година „тренировки“.

Бързо разпространяващият се вариант Делта на COVID-19 сега е доминиращият щам в световен мащаб и е придружен от нарастване на инфекциите около САЩ, особено в райони, където ваксинациите изостават. Междувременно, „Денят на свободата“ на Борис Джонсън, който сложи край на година ограничения и блокиране на COVID-19 в Англия, беше помрачен от нарастващи инфекции. Премиерът дори си наложи принудителна самоизолация, след като здравният министър Саджид Джавид даде положителни резултати за вируса.

Когато инвеститорите са нервни, нищо друго няма значение

В Австралия почти половината от 25-милионното население живее под локдаун, за да потуши огнището на варианта Делта. бяха наложени нови ограничения в Азия, тъй като Индонезия изпреварва Индия и Бразилия по нови инфекции. Случаите в Сингапур се повишиха до най-високите си нива от близо година, принуждавайки правителството да възстанови ограниченията, които наскоро бяха облекчени. Случаите нарастват и в Израел, като страната отчита спад в защитата на ваксината Pfizer срещу новия вариант. В САЩ Лос Анджелис възобнови носенето на маски на закрито за всички хора, независимо от статуса на ваксинация.

Инвеститорите с право са загрижени за негативните последици за растежа, но истинското безпокойство е колко много държави ще въведат отново ограничения и как може да изглежда падането. Забраните за пътуване могат да се върнат заедно с мерките за социално дистанциране.

Dow падна под тренд линията на подкрепа

Резкият спад на Dow снощи отведе индекса под 55-дневната EMA, както и под линията на подкрепа на бичия ценови канал. Това развитие първо потвърждава отхвърлянето от върха 35 093.35. На второ място, това предполага, че коригиращият модел от 35 100 е започнал третия си лег. Възможно е сега да станем свидетели на по-дълбок спад към подкрепата 33 026.35. Ценовата реакция там би била решаваща при определянето на средносрочните перспективи.

Дневна графика на Dow Jones 30
Дневна графика на Dow Jones 30

 

Ясен пробив под 33 026.35 ще завърши модела на обръщане на двойния връх. Тогава Dow би следвало поне да коригира възходящия тренд от 26 060. Ще се наблюдава по-дълбоко падане към 38.2% Фибо корекция на ръста от 26 060 до 35 100.35 при 31 638.13. Но първо нека видим как Dow ще отговори на подкрепата 33 026.35.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.