Азиатските акции се повишиха тази сутрин, облигациите забавиха загубите и петролът задържа резките печалби, тъй като инвеститорите засега оставиха настрани тревогите от вируса. Пазарите тръпнат в очакване на ЕЦБ за уверение, че политическата подкрепа ще продължи известно време. Еврото достигна ново 3-месечно дъно вчера. А очакванията, че ЕЦБ ще запази миролюбивата си позиция на политическата среща днес, добавя още към негативните перспективи.

Лагард на хоризонта

Заключението на ЕЦБ за прегледа на стратегията от 8 юли направи срещата днес много важна. Политиците коригираха целта за инфлация до симетричните 2%, позволявайки временно превишаване. Въпреки значителната промяна, не се очаква промяна в паричната политика през юли. Очаквам само някои промени в бъдещите насоки, отразяващи новата цел за инфлацията.

Промените в прогнозните насоки да трябвало да бъдат леки, тъй като членовете останаха разделени по отношение на перспективите за програмите за покупка на активи. Както беше разкрито в юнските минути, е налице „широк консенсус“ в полза на запазване на сегашното ниво на покупки, доставени от PEPP. И все пак някои ястреби настояваха да намалят някои от стимулите. Като се има предвид настоящото ниво на инфлация, заключението от стратегическия преглед показва миролюбиви сигнали към перспективите на паричната политика на ЕЦБ. Разделеният Управителен съвет обаче предполага, че всяка промяна в паричната политика едва ли може да дойде без интензивен дебат.

Преминаването към по-миролюбива ЕЦБ би трябвало да затвърди доларовия индекс на по-високи нива, като тест на годишните върхове е вероятен това тримесечие.

Как EUR/USD ще реагира на ЕЦБ е функция на пазарните очаквания

Инвеститорите явно очакват централната банка да потвърди, че нейната промяна от „под, но близо до 2%“ към „симетрична цел от 2%“ за инфлация означава, че тя може да бъде по-спокойна за растежа на потребителските цени над 2% . През юни CPI на еврозоната спадна до 1.9% от 2%. Така на пръв поглед изглежда, че се е поставил в ръба на линията за затягане, но ако президентът Лагард предложи друго днес, EUR/USD може да скочи.

Ако ЕЦБ изрази някаква степен на оптимизъм, EUR/USD може да направи рали само с надеждата, че изтъняването все още е на масата въпреки промяната в инфлацията. Ако Лагард направи тази стъпка по-нататък и заяви, че централната банка е започнала да говори за възможността за намаляване на покупките на активи, EUR/USD може да се изстреля към 1.19. Въпросът е, че като се има предвид колко падна EUR/USD, може да не е нужно много, за да се вдигне двойката.

Технически анализ на EUR/USD

Интрадей сигналите все пак остават за надолу за момента. Спадът от 1.2266, като трети лег на корекцията от 1.2349, би трябвало да бъде насочен към подкрепата 1.1703. В посока нагоре обаче ясен пробив над 1.1880 ще сигнализира за краткосрочно дъно и ще обърне изгледите обратно нагоре за по-силен отскок до съпротивата 1.1974.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В по-голямата картина покачването от 1.0635 се разглежда като трети лег на модела от 1.0339 (дъното от 2017 г.). По-нататъшно рали може да се наблюдава към съпротивата 1.2555 (38.2% корекция от 1.6038 до 1.0339 при 1.2516. Това ще остане предпочитаният сценарий, докато подкрепата 1.1602 издържи. Реакцията при 1.2555 би трябвало да разкрие основния дългосрочен импулс в двойката. Въпреки това убедителен пробив под 1.1602 ще затвърди, че покачването от 1.0635 е приключило и отново ще обърне средносрочните перспективи в низходящи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.